Havs- och vattenforum, första dagen

En intressant första dag på Havs- och vattenforum. Framförallt på grund av de diskussioner jag kunnat ha med företrädare för fisket (Swedish Pelagic Federation PO och Sveriges Fiskares Riksförbund) och med forskare. Med näringens representanter är jag i mångt och mycket överens om hur olika problem som finns kan lösas. Problem som överkapacitet i räkfisket, de problem utkastförbudet kommer att innebär för främst det mer småskaliga fisket längs Västkusten med mera.

Pratade med flera av de forskare som ska hantera forskningen kring olika typer av ristar, risten för att skilja sej från sill i det pelagiska fisket, tryggristen och risten för att skilja fisk från plattfisk i det demersala fisket. Det var mycket intressant och jag ska återkomma till denna forskning och dess ristar.

Jag var vidare på intressant punkter om spårbarhet för fisk som vi köper bakåt i kedjan samt om hur EU:s fiskeripolitik formats genom åren. Bägge var pedagogiskt utformade och klart intressanta. På den andra punkten om fiskeripolitiken pratade Bengt Kåmark.

En sak irriterar mig dock. Att det finns så många människor som är så fixerade vid den felaktiga uppfattningen att stor båt alltid innebär miljöproblem och att liten båt inte innebär det. Att kustnära fiske alltid är bättre än storskaligt fiske ute till havs osv. Det finns inga sådana samband utan småskaligt kustnära fiske kan vara både bra och dåligt. Detsamma gäller också det storskaliga utsjöfisket.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Havs- och vattenforum, första dagen”

Kommentarer är stängda.