Silla – Ottogi

Silla Co Ltd är det tredje stora koreanska tonfiskföretaget. Det grundades 1967 som ett handelsföretag för textilier, 1972 började företaget med fiske i norra Stilla Havet efter vitfisk. 1988 började företaget fiska tonfisk i södra Stilla Havet med en backebåt (långrevsbåt) och 1990 började de fiska med snörpvadsbåtar i samma område. Bolaget är börsnoterat och huvudägare är Silla Holdings.

Förutom fiske och handel med fisk så ägnar sig företaget åt handel med stål samt driver en lyxig sushi-tonfiskrestaurang.Företagets tonfiskprodukter säljs under namnet Ottogi. Ottogi Co Ltd är ett stort livsmedelsföretag med en lång rad produkter och startades 1969 som Pung-Lim Company, senare Pung-Lim Foods och från 1973 Ottogi. Ägare är familjen Ham.

När det gäller fisket har företaget idag 6 egna snörpvadsbåtar och 11 backebåtar. Snörpvadsbåtarna är Shilla Explorer (1 349 bruttoton), Shilla Pioneer (1 349), Shilla Challenger (1 349), Shilla Harvester (1 633), Shilla Jupiter (780) och Shilla Sprinter (1 803). Backebåtarna har som vanligt när det gäller koreanska fiskebåtar ett namn följt av ett nummer, i detta fall heter de Shin Yang No. xx och Panalox xxx där xxx sak ersättas med siffror. De är på mellan 300 och 500 bruttoton. Fisket i södra Stilla Havet bedrivs bland annat i farvatten tillhöriga Cook Islands genom ett avlat mellan öregeringen och Silla.

Shilla Pioneer

Shilla Pioneer

Förutom de egna båtarna är SIlla också involverat i tonfiskefiske i Atlanten genom bolaget Panofi Co Ltd i Ghana som anses kontrollerat av Silla. Panofi äger minst sex snörpvadsbåtar varav en fällts för illegala fiskeoperationer utanför Liberias kust:

Stop Illegal Fishing has been informed that Liberian authorities recently detected further IUU vessels fishing for tuna inside their EEZ.The Ghana flagged FV ”Panofi Discoverer” was found fishing without a license well within the Liberian EEZ.Two Ghana flagged reefers ”Volta Victory” and ”Volta Glory”, were also found illegally trans-shipping fish within Liberian waters without authorisation.

Both the tuna purse seiner and the two reefers are owned by Panofi Co Ltd. (in Ghana) while the owner is Silla Co Ltd. from Korea. Silla Co Ltd. owns 20 vessels in addition to the 8 Panofi vessels.Of these, 18 are registered to South Korea while 2 are registered to Kirabati.The 8 Panofi vessels are all registered to Ghana.

De snörpavdbåtar som ägs av Panofi är Panofi Frontier (2 006), Panofi Master (2 000), Panofi Volunteer (989), Panofi Discoverer (1 100), Panofi Fore Runner (1 100) och Panofi Path Finder (1 100). Dessutom äger Silla del i och kontrollerar ett företag i Kiribati som ska ha två tonfiskfiskebåtar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!