Coastal Villages

Coastal Villages Regional Fund (CVRF) är en av de fonder, så kallade Community Development Funds som kontrolleras av Alaska ursprungsbefolkning. Bakgrunden till fondernas uppkomst är att ursprungsbefolkningen i Alaska krävde att de skulle få del av fisket och vinsterna från fisket i farvattnen runt Alaska. Genom olika beslut i början av 1990-talet fick ursprungsbefolkningen del i fisket:

The Community Development Quota (CDQ) program was developed by the North Pacific Fishery Management Council in 1991 and went into effect in December, 1992. At that time, only two communities in western Alaska (Unalaska and Akutan) had any meaningful participation in the Bering Sea/Aleutian Islands groundfish and crab fisheries.

The intent of the program was – and remains – to provide economically disadvantaged communities in western Alaska with the opportunity to generate capital.

På CVRF:s hemsida beskrivs det hela så här:

In 1991, the North Pacific Council proposed to divide the Bering Sea pollock fishery between the inshore (35%) and offshore (65%) sectors. As part of this package, Alaskan members of the North Pacific Council demanded an allocation of BSAI pollock for Western Alaska. The Council approved an allocation to CDQ of 7.5 percent of the annual total allowable catch of BSAI pollock. “Inshore/Offshore I” was approved by the Secretary of Commerce in time for the first harvest of CDQ pollock to begin in the fall of 1992. The CDQ allocation under “Inshore/Offshore I” was the official start of the CDQ program, establishing the precedent and framework for allocations of other species to the CDQ program. The 1992 CDQ framework was the same basic framework that remained in place for almost 15 years in terms of the preparation of community development plans (CDPs), the involvement of the Alaska Governor in reviewing CDPs and setting allocations among the CDQ groups, and the basic parameters of the CDQ program. While some of the six CDQ groups have restructured since 1992, all six represent the same basic interests as when originally formed to harvest CDQ pollock in 1992.

Den första fiskart som omfattades av beslutet om CDQ var alltså pollock. Några år senare, 1995 följde hälleflundra (halibut) och sablefish, 1998 stillahavstorsk, makrill, plattfisk, krabba och rockfish. Pollockkvoten som tillföll ursprungsbefolkningen ökade också år 1998.

Det hel har lett till att de sex olika regionala utvecklingsfonderna idag kontrollerar stora delar av Alaskas olika fiskerier. De äger också fiskeriföretag och sjömatsföretag som hör till de allra största. Totalt ingår 65 byar/samhällen i fonderna som kan se som ett slags fiskerikooperativ. De olika utvecklingsfonderna/föreningarna är ganska olika i ekonomisk storlek och Coastal Villages är en av de större. De ägde tidigare först 20% och senare 45% av American Seafoods, ett av USA.s största fiskeriföretag, men äger inte längre någon del i detta storföretag. Som ersättning för aktieposten i American Seafoods fick Coastal Villages 4 fiskebåtar och fiskerättigheter som ligger utanför CDQ-programmet. Även en annan regional utvecklingsfond i Alaska, Central Bering Sea Fishermen’s Association, var tidigare delägare i American Seafoods.

2012 kontrollerade Coastal Villages 2,73% av den pollockkvot som ingår i det som sköts av Pollock Conservation Co-op i Alaska:

American Seafoods — 47.37 %
Trident Seafoods — 18.64 %
Glacier Fish Co. — 17 % (Norton Sound Economic Dev. Corp äger andel)
Arctic Storm — 5.03 %
Arctic Fjord — 4.9 % (Bristol Bay Economic Dev. Corp 30% )
Starbound — 4.33 %
C/P Northern Hawk — 2.73% (Coastal Villages)

Coastal Villages är en av sex medlemmar i At-Sea Processors Association och det är samma bolag som är medlemmar i Pollock Conservation Co-op.

Företaget är aktivt i en rad fisken via olika dotterbolag. CVP är bolaget som driver den stora frystrålaren Northern Hawk på 5 190 bruttoton och som ägnar sig åt utsjöfiske på främst pollock. Torskfiske bedrivs med tre backebåtar på mellan 100 och 500 bruttoton, Lilli Ann, Deep Pacific och North Cape genom bolaget CVL (tidigare Pacific Longline Company), krabbfiske med två båtar, Arctic Sea och North Sea, i bolaget CVC medan de deltar med 4 mindre och 4 större båtar i laxfisket i bolaget CVS.

Northern Hawk

Northern Hawk

Dessutom äger de 50% i BSAI Partners LLC som äger 7 trålare och en krabbfiskebåt, Bulldog som figurerat i TV-programmet Deadliest Catch. Den andra ägaren är en annan CDQ-organisation, Norton Sound Economic Development Corp (NSEDC)

Utöver själva fisket driver Coastal Villages också en fiskberedningsfabrik i Platinum med över 200 anställda. I fisket har de nästan 250 anställda, de flesta ombord på Northern Hawk som har en besättning på 135 personer inklusive fabrikspersonal.

I styrelsen för Coastal Villages sitter en representant för alla byar och samhällen som ingår i organisationen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Coastal Villages”

Kommentarer är stängda.