Norton Sound – NSEDC

Norton Sound Economic Development Corp (NSEDC) är en av de fonder, så kallade Community Development Funds som kontrolleras av Alaska ursprungsbefolkning. Bakgrunden till fondernas uppkomst är att ursprungsbefolkningen i Alaska krävde att de skulle få del av fisket och vinsterna från fisket i farvattnen runt Alaska. Genom olika beslut i början av 1990-talet fick ursprungsbefolkningen del i fisket:

The Community Development Quota (CDQ) program was developed by the North Pacific Fishery Management Council in 1991 and went into effect in December, 1992. At that time, only two communities in western Alaska (Unalaska and Akutan) had any meaningful participation in the Bering Sea/Aleutian Islands groundfish and crab fisheries.

The intent of the program was – and remains – to provide economically disadvantaged communities in western Alaska with the opportunity to generate capital.

Norton Sound (NSEDC) är en av de större CDQ-organisationerna i Alaska och omfattar 15 byar med nästan 9 000 invånare.  Företaget äger Norton Sound Seafood Products (NSSP) som administrerar de fiskerättigheter som NSEDC innehar. Själva fiskeriverksamhet och delägandet i diverse fiskeriföretag finns dock i dotterbolaget Siu Alaska Corp som inte redovisas på hemsidan för NSEDC.

Siu Alaska äger Siku Holdings LLC som äger fiskebåtarna Aleutian no1 (198 bruttoton) och Patricia Lee och 50% i BSAI Partners LLC som äger 7 trålare och en krabbfiskebåt, Bulldog som figurerat i TV-programmet Deadliest Catch, De 7 trålarna är Alaska Rose (412 bruttoton), Bering Rose (417), Destination (1 008), Great Pacific (199), Messiah (149), MS Amy och Sea Wolf. Dessutom äger Siu Alaska 100 % i Glacier Bay Fisheries LLC, dvs backebåten Glacier Bay på 982 bruttoton, hälften av fiskoljetillverkaren Bering Select LLC och en minoritetsandel i Glacier Fish Company, ett av Alaskas största pollockfiskeföretag. Den andra hälften i Bering Select ägs av Clipper Seafoods.

Två fiskebåtar tillhöriga BSAI, Messiah och en till.

Två fiskebåtar tillhöriga BSAI, Messiah och MS Amy.

2012 kontrollerade Glacier 17%  av den pollockkvot som ingår i det som sköts av Pollock Conservation Co-op i Alaska:

American Seafoods — 47.37 %
Trident Seafoods — 18.64 %
Glacier Fish Co. — 17 % (Norton Sound Economic Dev. Corp äger andel via Siu Alaska)
Arctic Storm — 5.03 %
Arctic Fjord — 4.9 % (Bristol Bay Economic Dev. Corp 30% )
Starbound — 4.33 %
C/P Northern Hawk — 2.73% (Coastal Villages)

Glacier Fish Company är en av sex medlemmar i At-Sea Processors Association och det är samma bolag som är medlemmar i Pollock Conservation Co-op. Glacier äger en av världens absolut största vitfisktrålare, fabrikstrålaren Alaska Ocean på 7 419 bruttoton. En annan ägare i Glacier är japanska Nissui.

Utöver de fiskebåtar som finns i Siu Alaska och dess helägda eller delägda bolag så har NSEDC en del båtar som sköts av NSSP. Det handlar om båtar som deltar i laxfiske och båtar som fraktar och köper upp fisk av mindre lokala fiskare.

I styrelsen för NSEDC sitter en representant för alla byar och samhällen som ingår i organisationen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!