Slutet för en fiskebåt

Byggd vid Hälleviksstrands varv år 1950 som GG 280 Sländan för Gunnar Börjesson på Fotö, men överläts i stort sett omedelbart på Kurt Lundgren & Co AB i Göteborg för att säljas till Andrén, Bert och Lennart Olsson. Var på 84 bruttoton. Såldes 1958 till Fisketången som LL 912 Marconia (Albert och Bengt Rodin, Bertil Hahne), 1971 tillbaks till Fotö, nu som GG 130 Tumlaren med Bert, Lennart och Sture Olsson som ägare. Såld till Händelöp och Enar Johansson, Sten Nilsson och Lennart Nilsson som KR 35 Poseidon år 1974. 1983 till Oxelösund med Erik Zetterqvist som ägare och med namnet NG 62 Mainau. 2007 såld till Visby som VY 62 Cornelis och ett år senare såld till Videberg som Svanö av Videberg samt avregistrerad som fiskebåt.

Som VY 62 Cornelis

Som VY 62 Cornelis

Från 2007 var båten sannolikt en så kallad kvotbåt, dvs hon köptes och såldes för att föra över kvoterna till andra fiskebåtar. De sista ägarna var Bristol Fiske AB (GG 229 Bristol), Västfjord Fiskeri AB (GG 218 Västfjord), Bröderna Hanssons butiksservice AB (moderbolaget delägare i GG 912 Sunnanö), Johan Oskarsson, Per-Axel Oskarsson, Bertil Oskarsson och Lennart Oskarsson (GG 921 Bohuslän). 2010 såldes den som fritidsbåt till Thomas Zernell i Göteborg och fick namnet Mainau, senare Mainau af Gothenburg. Därefter såldes båten till Karlstad och flyttades dit.

Vintern 2012 sjönk Mainau af Gothenburg liggande vid kaj i Karlstad. Då stod Lars Thim i Karlstad som ägare av båten. Kommunen försökte, via Karlstad tingsrätt, förmå ägaren att bärga båten – och fick rätt av domstolen. Trots domen så hände ändå ingenting och hösten 2013 bärgades och skrotades båten med hjälp av kronofogden. Kommunen betalade bärgningskostnaden (870 000) och krävde sedan ersättning från båtägaren. Ingen betalning dök förstås upp. Efter nya rundor i Karlstad tingsrätt slog domstolen fast att det är ägaren som ska stå för hela bärgningsnotan. Några pengar kommer de dock nog aldrig att få. Lars Thim stod kvar som ägare år 2014, men därefter har båten avförts från skeppsregistret.

Några bilder från Karlstad på Mainau af Gothenburg.

Mainau of Gothenburg
Mainau of Gothenburg
Mainau of Gothenburg
The sunken hero
Mainau af Gothenburg

Det finns fler bilder på Flickr.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!