En danskflaggad pelagisk fiskebåt på Fotö

AS 464 Stella Nova är en pelagisk trålare där det står Grenå i aktern och den har en rödvit flagga. Ägare är Fiskeriselskabet Stella Nova ApS som ägs av samma personer som äger Stella Nova Fiskeri AB eller så är det ett dotterbolag till Stella Nova Fiskeri AB. Det svenska företaget har adress på Öckerö och familjen Bryngelsson som äger båten har om jag förstått det rätt sitt ursprung på Öckerö även om en av styrelseledamöterna i bolaget, Stig Bryngelsson, numera bor på Fotö medan den andre, Christer Bryngelsson, bor på Öckerö. När båten var svenskflaggad hade den Fotö som hemmahamn men förr i tiden hade Stella Nova Öckerö som hemmahamn.

Med tobissäsongen slut så var Stella Nova dock i hamnen på Fotö där besättningen höll på att måla båten vid mitt besök. Nu skulle de ha semester och starta med skarpsillsfiske i augusti. Träffade också ägarna/skepparna och hade ett samtal med dem om tobisfiske. Återkommer till det vid senare tillfälle. De uppgav dock att Stella Nova fiskar på egna kvoter (fiskerättigheter) i Danmark, vilket stämmer med de uppgifter som finns på NaturErhvervsstyrelsens hemsida. Det är klart och tydligt att de har stora rättigheter vad  det gäller sill och skarpsill (framförallt om det närstående bolaget GPG A/S räknas med) men lite mindre andel för tobis (2,1%). Så även om Stella Nova tillhör de tonnagemässigt mindre av de svenskägda båtarna i Danmark är det inte en av de båtar som har minst fiskerättigheter.

foto_150612_09foto_150612_07foto_150612_12foto_150612_11foto_150612_10foto_150612_14foto_150612_13foto_150612_21foto_150612_26foto_150612_40foto_150612_39

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “En danskflaggad pelagisk fiskebåt på Fotö”

Kommentarer är stängda.