Ytligt och intetsägande om havsmiljö

WWFFem personer har skrivit en debattartikel om havsmiljö i Göteborgs-Posten. Där är fem höjdare av lite olika slag, Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, Anneli Hulthén (S), ordförande kommunstyrelsen Göteborg Stad, Claes Berglund, miljö- och samhällsansvarig Stena AB, Björn Källström, fil dr och enhetschef Akvariet Sjöfartsmuseet, Birgitta Losman (MP), regionråd Västra Götalandsregionen. Artikeln är intetsägande och en traditionell uppradning av floskler inklusive upprepningar av vedertagna sanningar som inte är annat än lögn eller uppfattas på ett sätt som innebär att de är lögner.

90% av världens fiskbestånd är inte överfiskade. Men det är så det påstående om detta som de fem för fram brukar uppfattas:

Globalt sett är cirka 90 procent av de kommersiella fiskbestånden fullt nyttjade eller överfiskade. Enbart Stilla havets bestånd av blåfenad tonfisk har minskat med 96 procent jämfört med när det kommersiella fisket startade.

I själva verket är det cirka 30 % av fiskbestånden som är överutnyttjade och utvecklingen går sen några år tillbaka åt rätt håll. Färre och färre fiskbestånd är överutnyttjade. Det stämmer att antalet blåfenade tonfiskar minskat kraftigt sen kommersiellt fiske på dem startade. Men under senare år så har blåfenad tonfisk i Atlanten börjat återhämta sig. Däremot har blåfenad tonfisk i Stilla Havet inte visat en liknande utveckling så på den punkten har artikelförfattarna rätt. Om det nämner artikelförfattarna ingenting. Fullt utnyttjade fiskbestånd innebär i allmänhet att fisket bedrivs på ett långsiktigt hållbart sätt.

De stora problemen i havet är inte överfisket, utan klimatförändringar som resulterar i varmare hav med artutdöenden och koralldöd som en konsekvens, föroreningar och övergödning.

Debattartikeln är för övrigt ett sätt att lansera en rapport från WWF i Sverige. Rapporten heter Reviving the Ocean Economy. Den handlar om det ekonomiska värdet av havets resurser och om hur detta ofta missköts och överutnyttjas. Rapporten är intressant i motsats till debattartikeln.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!