Späckhuggare vid Marstrand och grindval i Kungshamn

Valar blir en allt vanligare syn i svenska vatten. Delfiner och tumlare syns regelbundet medan grindval och späckhuggare numera syns varje sommar. Späckhuggare faktisk även under andra årstider. Andra valar som knölval syns ibland. Igår sågs späckhuggare vid Marstrand och grindval i Kungshamn. Späckhuggare har även tidigare i år observerats längs med Bohuskusten.

Späckhuggare

Späckhuggare Foto: Robert Pittman, (NOAA)

Späckhuggare äter framförallt stimfisk som sill, makrill och skarpsill. Att det finns späckhuggare nära kusten är troligen ett tecken på att det finns sill eller makrill i större mängder nära kusten. En del späckhuggare jagar också säl, men om det förekommer i svenska vatten tror jag ingen vet nånting om.

Grindvalar äter fisk och bläckfisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!