Norska myndigheter erkänner felaktiga utkast i norskt räkfiske

Det mesta tyder på att olaglig uppgradering är vanligt inom det norska räkfisket. Olaglig uppgradering av fångsten innebär att mindre räkor slängs ut så att en större del av fångsten består av större räkor som kan säljas färska och kokta för stora pengar. Detta gäller framförallt Sverige där kokräkor ger fiskaren 7-10 gånger så mycket per kilo som mindre räkor, så kallade råräkor, som säljs till fiskberedningsindustrin i främst Danmark och Norge. Även svenska räkfiskare ägnar sig å samma typ av uppgradering, det är välkänt sen länge och egentligen inte ifrågasatt. En viss del av denna uppgradering frånräknas denna svenska kvoten varvid fiskarna får ta upp en mindre mängd räkor än vad Sveriges kvot egentligen skulle medgett.

Norska myndigheter, dvs Fiskeridirektoratet, har nu också, i en artikel i den danska tidningen Fiskeritidende (artikeln finns ej på nätet), medgett att det förekommer utkast som de inte har någon kontroll över. därför har de nu beslutat att förvaltningen av räkfisket i Skagerak och norska rännan ska förändras. Fångar båtarna för stor andel småräkor kommer områden att stängas för räkfiske i perioder upp till 14 dagar. Sådana förvaltningsåtgärder har inte förekommit i dessa fiskevatten förut, däremot är de vanliga i norra Norge. Samtidigt sänker dock norska myndigheter minsta tillåtna storlek på räkorna.

Bägge åtgärderna är märkliga då de inte adresserar det verkliga problemet utan mest är till för att det ska se ut som om myndigheterna gör något. Det stora problemet är ju inte att de allra minsta räkorna kastas utan att en del av de räkor som uppfyller minsta kraven kasats ut. De som anses för små för att kunna säljas som färska och kokta. Om det dessutom inte medföljs av en fungerande kontroll av det norska räkfisket är de ju helt meningslösa. Idag finns i praktiken ingen som helst kontroll av det norska räkfisket ute till havs. Det enda som förekommer i nån större utsträckning är landningskontroller. Därvidlag är läget detsamma som i Sverige. Med bara landningskontroller finns det ingen möjlighet att kontrollera om olagliga uppgradering förekommer eller inte.

Räkfiskarna i Norge klagar vi Norges Fiskarlag på de nya förslagen till förvaltningsregler då de anser att det innebär att en del räkfiskare inte kan försörja sig. Detta påstående är naturligtvis bara dumheter. De nya reglerna kommer såvitt jag kan bedöma inte betyda nånting. Egentligen inte förändra fisket nämnvärt. Å andra sidan hade det inte heller varit fel om en del räkfiskare fått sluta. Grundproblemet i såväl Norge som Sverige är nämligen att det finns för många räkfiskare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!