Brugd – Sveriges största haj

Brugden är den största fisk som kan hittas i svenska vatten. Det är en haj och näst efter valhajen världens största fisk. Brugden kan bli 10-13 meter lång och är alltså  en ganska mäktig haj.  Vikten för en 10-meters brugd är ungefär 4 ton. Den är dock helt ofarlig då den i likhet med valhajen lever på plankton och har mycket små tänder.  Brugden är rödlistad och alltså betraktad som hotad.

Brugden lever pelagiskt, dvs ute till havs, uppe i vattenmassorna och inte vid botten.  De samlas tidvis i flockar, ibland upp till 60 eller till och med 250 djur. De vandrar med årstiderna och är till exempel en ganska vanlig syn vid delar av Storbritanniens västkust från juni till september.

Sökning efter föda sker ofta i vattenytan med ryggfenan och ibland också nosen uppe över ytan, vilket har givit den det engelska namnet ”Basking shark” (av ”bask” = solbada). Födan, plankton, filtreras på ungefär samma sätt som hos bardvalar genom att brugden simmar makligt, vanligen i vattenytan, med vidöppen mun. Eftersom brugden saknar barder använder den istället fransar på gälbågen, så kallade gälräfständer, som finns hos många planktonätande fiskar, bland annat sillfiskarna.

Andra stora hajar i svenska vatten är håbrand och håkäring.

Läs också: En vacker liten bok om hajar och rockor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Brugd – Sveriges största haj”

Kommentarer är stängda.