Sunnanland vilar upp sig i Fiskebäck

I tisdags var jag ute i Fiskebäck och Önnered. Av de större aktiva fiskebåtarna låg GG 683 Rön, GG 44 Runavik, GG 690 Vingasand, GG 158 Sunnanland och FIN 1125 T Windö i hamn. Jag pratade med en man ombord på Sunnanland och undrade varför de inte var ute och fiskade sill. Svaret var intressant.

De individuella överförbara fiskerättigheterna hade gjort det möjligt att planera fisket på nya sätt. De turades om med andra båtar om att fiska varannan vecka. anledningen var att inte skapa köer vid fiskbearbteningsfabrikerna/uppköparna i Rönnäng och Mollösund. Genom att turas om med fisket kunde belastningen på fabrikerna bli jämnare vilket var bra också på andra sätt, fabrikerna kunde köras längre och behövde inte anställa fler eller bygga ut för att hantera korta perioder med mycket fisk utan behålla en ungefär lika stor personalstyrka längre tid.

Utan individuella fiskerättigheter hade en sådan planering av fisket varit svårare då alla båtar då konkurrerat om att ta upp fisken. Först till kvarn hade fått fördelar, men med individuella fiskerättigheter uppstår inga problem av den arten och fisket kan läggas upp på ett mer rationellt och vettigt sätt. Klart intressant och en ny dimension till diskussionerna om individuella överförbara fiskerättigheter.

fiskeback18aug_2015 - 25fiskeback18aug_2015 - 24fiskeback18aug_2015 - 23fiskeback18aug_2015 - 22fiskeback18aug_2015 - 21

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!