Omfattande silldöd i Henån

Genom Henån går en å med samma namn som orten. Mot mynningen förvandlas den till en småbåtshamn. Det är ingen fräsch å utan ett sumpigt dike med en äcklig, skräpig och gyttjig botten som delvis friläggs vid lågvatten. Vid högvatten på hösten och våren översvämmas ofta stora delar av parkeringen som ligger mellan ån/småbåtshamnen och stora vägen. I Henån har det tidigare funnits en stor småbåtstillverkare i hamnen. Det förvånar, av flera skäl, ingen om ån och småbåtshamnen är fulla med gift eller lider av syrebrist.  Att massdöd drabbat sill (Om det nu är sill och inte skarpsill) i Henån är därför inte så jätteförvånande:

– Det kan handla om syrebrist, att det finns giftiga alger i hamnen eller att det är någon typ av miljöutsläpp som har dödat sillarna.

– De sillar som vi har hittat finns i ett område från Orust marincenter ända till den bron som ligger intill gatuköket Brogrillen, säger Linda Börjesson, utredare på miljö- och hälsoskyddskontoret. Det handlar om stora mängder sill. Vi hoppas få svar på vad som hänt så fort som möjligt. På några sillar har det påträffats röda fläckar, det kan handla om blodfläckar.

Sill

Foto: Orust kommun

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!