Norska Vard ska bygga ny räktrålare för kanadensiskt företag

Vard, en av världens stora designers och skeppsbyggare när det gäller offshore- och specialfartyg har säkrat en order på 350 miljoner NOK för byggandet av en häcktrålare för en ny kanadensisk kund.

Trålaren är konstruerad av Rolls Royce och av modellen NVC 374, med en total längd på 79 meter och bredd på 16,6 meter. Leverans från Vard Aukra i Norge planeras ske det fjärde kvartalet 2016 men skrovet ska byggas på Vard Braila i Rumänien.  Fiskebåten är speciellt utvecklad för trålning av räkor i tuffa miljöer i Nordatlanten, och har fabriksanläggning ombord för bearbetning av räkor.

Roll Royce NVC 374

Bild: Rolls Royce

Vards VD och verkställande direktör Roy Reite sa med anledning av den nya ordern, ”Vi ser för närvarande en ökad efterfrågan på en ny generation fartyg från fiskesektorn, och är glada över att ha säkrat kontraktet för detta avancerade fartyg från en ny internationell kund.”

Vard har sitt huvudkontor i Norge och har totalt 11.000 anställda men ägs av det statliga italienska Fincantieri som totalt har 22 000 anställda. De driver tio strategiskt belägna varvsanläggningar, fem i Norge, två i Rumänien, två i Brasilien och en i Vietnam. Genom specialiserade dotterbolag, utvecklar Vard kraft- och automationssystem, däckshanteringsutrustning, boendelösningar ombord samt står för design- och ingenjörstjänster till den globala sjöfartsnäringen.

Rolls Royce har för sin del 54 000 anställda total och levererar framförallt produkter till flyindustrin i världen inklusive olika militära styrkor. Fartyg och marina lösningar är Det andra benet Rolls Royce står på och konstruktion av fiskebåtar är en del av det:

Rolls-Royce’s vision is to create better power for a changing world via two main business divisions, Aerospace and Land & Sea. These business divisions address markets with two strong technology platforms, gas turbines and reciprocating engines. Aerospace comprises Civil Aerospace and Defence Aerospace. Land & Sea comprises Marine, Nuclear and Power Systems.

Rolls-Royce has customers in more than 120 countries, comprising more than 380 airlines and leasing customers, 160 armed forces, 4,000 marine customers including 70 navies, and more than 5,000 power and nuclear customers.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Norska Vard ska bygga ny räktrålare för kanadensiskt företag”

Kommentarer är stängda.