Fusk med burar och tinor ger ökad kontroll i hummerfisket

Hittills under 2015 har 147 misstänkta brott mot fiskelagen anmälts av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Huvuddelen av dessa har varit illegala fiskeburar. Sedan 2006 har överträdelserna vid fiske med burar ökat. Under hummerfisket, som har premiär 21 september, kommer därför Sjöpolisen, Kustbevakningen och Länsstyrelsen att utföra riktade kontroller.

Under själva hummerfisket gäller följande regler:

  • Hummerns minimimått är 80 mm carapaxlängd
  • Hummertinan måste ha 2 flyktöppningar på minst 54 mm
  • Redskapet måste ha en korrekt märkning och utmärkning
  • Sumpar måste vara märkt med användarens identitet
  • Honor med yttre rom skall återutsättas omedelbart
  • Stulna redskap ska anmälas till polisen

Vid fritidsfiske efter hummer får högst 14 hummertinor användas per person. Den som bedriver fiske med stöd av fiskelicens får fiska med högst 50 hummertinor. Bedrivs fisket utan fiskelicens så får fångstens inte säljas. Något ställföreträdande fiske för annan person är heller inte tillåtet. Den som använder ett fiskeredskap ska sätta ut och vittja redskapet själv.

Hummerfiske, mätning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!