Skagerak Group – stort företag som avvecklade sitt fiskeri

När individuella överförbara fiskerättigheter infördes i Danmark blev Skagerak Group en av de stora innehavarna av fiskerättigheter. Företaget hade tre stora pelagiska fiskebåtar ägda av dotterbolaget Skagerak Fiskeri A/S, HG 265 Strømfjord (byggd 2000 på Karstensens), HG 266 Strømnes (byggd 2000 på Fitjar i Norge) och HG 267 Strømegg (byggd 2007 på Karstensens).

Företaget beslutade dock några år efter införandet av överförbara fiskerättigheter (TFC) att avveckla sin egen fiskeriverksamhet.  Den första båten som såldes var HG 266 Strømnes som såldes till Norge år 2008 varefter fiskerättigheterna överfördes på företagets två andra båtar. I Norge kom båten att få namnet Sævikson. Sen 2013 finns båten i Sverige, heter GG 505 Polar och ägs av Bryngeld Fiskeri AB. Idag är båten på 1 211 bt.

GG 505 Polar

GG 505 Polar Bild: Bandholm Skibsbilleder

2010 såldes HG 265 Strømfjord och HG 267 Strømegg till bröderna Magnusen respektive Henning Kjeldsen (Gitte Henning A/S). Strømfjord bytte namn till HG 265 Asbjørn. 2013 fick den namnet HG 36 Asbjørn Senior och år 2014 såldes den till Färöarna. Båten är på 1 266 bt.

Strømegg fick namnet  L 267 Strømegg när den kom i Kjeldsens ägo. 2011 såldes dock båten till Norge och Havglans AS där den fick namnet Havglans vilket den har än idag. Båten är idag på 1 363 bt.

Skagerak Group är ett exempel på att inte bara små innehavare av fiskerättigheter avvecklat sin fiskeriverksamhet och sålt. Förutom Skagerak Group finns det också flera andra större innehavare av fiskerättigheter som sålt ut och lämnat fisket. I Vissa fall som ett resultat av affärsmässiga beslut, det gäller förutom Skagerak Group också familjen Vendelbo. I andra fall har de sålt för att de velat lämna fisket helt. Det gäller många av de som sålt till svenskägda Astrid Fiske.

Skagerak Group består idag av moderbolaget Skagerak Holding A/S samt dotterbolagen Skagerak Pelagic A/S, Skagerak Fiskeeksport A/S och Skagerak Salmon A/S. Ägare av företaget är familjen Espersen och i styrelsen sitter Iver Espersen, Peter Bamberger, Jan Erlund och Hans Jørgen Kaptain. Företaget handlar med fisk- och fiskprodukter samt bedriver fiskberedningsindustri.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Skagerak Group – stort företag som avvecklade sitt fiskeri”

Kommentarer är stängda.