Ny Gitte Henning på gång

Gitte Henning A/S i Skagen, Danmark, har beställt en ny stor pelagisk pelagisk trålare/ snörpvadsbåt baserad på en design från Salt Ship Design i Stord, Norge. Den nya fiskebåten kommer att byggas av Kleven Myklebust Verft, i Gursken, Norge, och kommer att levereras från varvet under 2017.

Gitte-Henning

Den nya båten ska bli 90,5 meter lång och är mycket välutrustat med RSW kylkapacitet på cirka 4000 kW. Fartyget kan fungera fullt ut med diesel-elektrisk drift, i diesel-mekanisk drift eller i kombinerad hybriddrift. Totalt 7 720 kW på en 5 meter propeller ger en dragkraft på mer än 130 ton.

Henning Kjeldsen som äger Gitte Henning A/S har haft ett nära samarbete med Salt under flera månader att utveckla en båt anpassad för sina kvoter och de områden där fartyget kommer att fungera. Detta har resulterat i en mycket effektiv, grön och modern fiskebåt som med mer än 90 meters längd kommer att bli den längsta och största pelagiska fiskebåten i Danmark. Djupgåendet ska i förhållande till den nuvarande Gitte Henning minskas så att båten också kan landa i Thyborøn trots att bruttotonnaget beräknas bli mer, nämligen hela 5 100 bruttoton.

Den nuvarande S 349 Gitte Henning på 4 132 bruttoton ska enligt uppgifter på Fiskerforum.dk tas över av isländska Sildarvinnslan från december i år och samtidigt ska Gitte Henning A/S ta över det isländska företagets Beitir NK 123 som är en betydligt mindre båt om 2 148 bruttoton. Beitir har tidigare varit norska Eros och grönländska Polar Amaroq.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!