Shetländska fiskare upprörda över färöisk makrillkvot

Med de senaste två årens avtal om makrillkvoter har Färöarna i praktiken tillskanskat sig mycket mer av makrillkvoten än de historiskt ansetts ha rätt till. Detta har de gjort att vägra acceptera eller ingår avtal och ägna sig åt organiserat överfiske. Genom avtalen menar de shetländska fiskarna att EU accepterat Färöarnas användning av överfiske och tveksamma metoder:

Faroese vessels caught just over 15,000 tonnes of mackerel in 2009. By 2014, that figure had increased tenfold to 150,000 tonnes.

Yet between 2013 and 2014, the amount caught in Faroese waters slumped from just over 35,000 to 7,900 tonnes.

A deal struck between international partners in the shared north-east Atlantic mackerel fishery saw the annual allocation for Faroese boats working in the North Sea and Kattegat areas increase to more than 46,000 tonnes, from just 376 previously.

Mr Collins said: “Shetland’s fishermen remain dumfounded at the scale of the EU’s giveaway to Faroe, which of course was backed enthusiastically by both the UK and Scottish governments.

“We demand a fairer deal when these international agreements come up for renewal and another look at Faroese access arrangements at the earliest opportunity.”

Island och Grönland sätter fortfarande idag sina kvoter själva utan att komma överens med andra länder vilket också innebär ett kraftigt överfiske av makrill i förhållande till vad forskare rekommenderar.

Makrill

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!