EU och Norge har inlett förhandlingar om gemensamma fiskbestånd

Den första omgången av fiskerisamtal mellan Europeiska Unionen (EU) och Norge började i Köpenhamn den 16 november. Samtalen kommer att diskutera fiskemöjligheterna på gemensamma fiskbestånd 2016, vilket omfattar flera viktiga arter som exempelvis torsk, kolja och sill i Nordsjön. Företrädare för det skotska fisket förutser kvotökningar:

“The key difference in the talks are that compared with previous years they come against the background of introduction of landing obligation, or discard ban as it is known, for demersal fishers,” Bertie Armstrong, chief executive of the Scottish Fishermen’s Federation.

He continued: “This means that as well as the quota proposals made by the European Commission, there will be a further quota uplift recommendation specifically for those stocks affected by the first phase of the discard ban.”

Vetenskapliga råd rekommenderar en ökning för nordsjökoljan 30% och 15% för nordsjötorsken vilket återspeglar att dessa bestånd haft en ordentligt tillväxt under senare år.

En andra förhandlingsrunda mellan EU och Norge kommer att inledas den 30 november i Bergen. De slutliga fångstmöjligheter för 2016 kommer att fastställas på EU:s fiskråds möte i Bryssel den 14 december.

Svenska fiskare berörs främst på grund av sillfisket där svenskarna fiskar en del sill i Nordsjön. Danska och norska fiskare berörs av samtalen om sillen, men också när det gäller bottenlevande fisk, det demersala fisket på kolja, torsk med mera.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!