Europeiska fiskare kräver rättvisare avtal med Färöarna

De europeiska makrillfiskarna är trötta på att se färöiska fiskefartyg fiska stora mängder makrill på EU-vatten utan att de europeiska fiskarna kompenseras för detta på ett rimligt sätt. De kräver därför en mer rättvis överenskommelse om färöiska fiskemöjligheter i EU:s vatten. I ett pressmeddelande uppmanar Northern Pelagic Working Group (NPWG) därför medlemsstaterna och Europeiska kommissionen att minska tillgången till EU-vatten för färöiska fiskare som idag fiskar mycket stora mängder av makrill där. NPWG är en pelagisk arbetsgrupp inom European Association of Fish Producers Organisations (EAPO), som har två svenska producentorganisationer, SFPO och SPFPO, som medlemmar.

Makrill

År 2014 ingick EU och Färöarna ett bilateralt avtal om utbyte av kvoter och avtal om villkor för tillträde till de båda parternas vatten. Avtalet ger fartyg från Färöarna rätt att fånga en del av sin egen makrill- och blåvitlingkvot i EU-vatten i stället för i sina egna fiskevatten runt Färöarna. Det är ett avtal som tydligt faller ut ur Färöarnas fördel. Det fastställer en ekonomisk rapport från den oberoende brittiska organisationen Seafish som just publicerats. Rapporten visar att EU-fiskare inte har någon ekonomisk fördel av avtalet med Färöarna.

År 2014, fångade EU-fiskare ingen makrill och endast 1 400 ton blåvitling i färöiska vatten till ett värde av nästan 2,5 miljoner svenska kronor. Detta står i bjärt kontrast till det faktum att den färöiska fiskeflottan fångade 93 procent av sin kvot för makrill och blåvitling i EU-vatten till ett beräknat fångstvärde på nästan 560 miljoner svenska kronor. Nästa månad ska parterna tillbaka till förhandlingsbordet och NPWG uppmanar Europeiska kommissionen och de nationella regeringarna att stå fast vid behovet av att säkerställa en mer rättvis uppgörelse:

Gerard van Balsfoort, chairman of NPWG, said: “We understand that the bi‐lateral arrangement is important for a small section of the European demersal sector so we are not against a limited agreement. It is also desirable to have international fisheries agreements rather than countries setting autonomous quotas.

“However, the part of this particular agreement that is causing us huge concern is the access arrangement for mackerel.  This has given Faroe Islands the opportunity to catch in excess of £40m worth of high quality mackerel which is now being sold into the same markets as the European mackerel processors and traders, creating marketing difficulties.”

“The market situation is already challenging given the Russian /EU trade dispute, the devaluation of the Ukrainian currency and significant currency import problems with Nigeria since the oil economy crash.  These are all important markets that are now effectively closed”.

“This access agreement is having a detrimental impact on the profitability of the European pelagic sector which is a significant direct and indirect employer across a number of north‐west European countries.

“We urge Member States and the EC to adopt a tough stance in the forthcoming negotiations by substantially reducing  the mackerel access element of the agreement, especially since the Faroese fleet’sthreefold increase of their share in the mackerel quota has entirely been based on the increased catches of mackerel within their own waters.”

Avtalet har mycket liten betydelse för svenska fiskare då Sverige har en förhållandevis liten makrillkvot. Även svenskäga båtar i Danmark har en liten makrillkvoten, men för övrigt är makrillen ekonomiskt mycket viktig i det danska fisket. DPPO som organiserar de danska makrillfiskarna stöder därför EAPO:s initiativ:

–  Hvis vi fik lavet en tilsvarende analyse for de danske fiskere, vil det give samme resultat. Derfor støtter vi kravene, om en mere fair aftale, fastslår Esben Sverdrup-Jensen, der er direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation. Han peger på, at Danmark, før den bilaterale aftale med Færøerne blev indgået i 2014, havde eksklusive fiskerrettigheder i Færøsk farvand, som blev udhulet med aftalen, og har betydet et værditab for de danske fiskere, der måtte afgive betydelige fiskemuligheder.

– Forhåbningen er, at der nu bliver lavet en aftale med en reduceret adgang for de færøske fartøjer. Alternativt at der findes en måde at kompensere de europæiske fiskere på. De må have fulde rettigheder i færøsk farvand, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!