Havs- och vattenmyndigheten vill inte minska antalet räkfiskebåtar

Det svenska räkfisket största problem är att det finns för många räkfisketillstånd och för många räkfiskebåtar. Överkapacitet och överetablering. Antalet båtar måst minskas kraftigt för att olagliga utkast av räkor ska kunna stoppas och ett lönsamt fiske bedrivas. Idag köps många båtar med tillstånd upp av ägare som redan har andra båtar.

Räka

Tillstånden kan inte överlåtas och båtarna inte skrotas då varje båt med tillstånd måste fiska minst 1 ton räkor per år för att behålla tillståndet. Med bara ett tillstånd kan räkfiskebåtar ofta inte få lönsamhet i fisket och med underhålla av onödiga båtar blir kostnaderna höga och lönsamheten ännu sämre. Att bara byta fiskerättigheter (kvoter) på tvåmånadsbasis ger ingen minskning av antalet båtar som fiskar räka vilket innebär fortsatta lönsamhetsproblem och fortsatt fiske med olagliga metoder.

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) skrev därför till Havs- och vattenmyndigheten (HaV) för att få myndigheten att ta bort infiskningskravet om 1 000 kg i räkfisket. SFPO menade att det finns fullgoda skäl för att ta bort infiskningskravet. Med ett borttagande kan båtar samfiska hela året (dvs en båt utnyttjar två båtars fiskerätttigheter) och inte endast fem perioder om vardera två månader. SFPO ville som ett alternativförslag att överlåtande räkfiskeföretag i och med överlåtandet skulle anses som fiskande. Havs- och vattenmyndigheten har dock valt att inte följa SFPO:s förslag. Anledningen till myndighetens beslut är att man inte önskar inaktiva fartyg med räktillstånd inom den svenska flottan. Samtidigt innebär det att HaV inte vill att antalet fiskebåtar i räkfisket minskar. Det är ett orimligt ställningstagande från myndighetens sida.

I sammanhanget kan det nämnas att SFPO organiserar en majoritet av de svenska räkfiskarna räknat i antal båtar, räkfisketillstånd och sysselsatta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Havs- och vattenmyndigheten vill inte minska antalet räkfiskebåtar”

  1. Med det som presenteras på fredag så behöver inte räkflottan minskas mer än den gjorts pga spekulationsköpen som är gjorda.Ett sensationellt genombrott i selektering i räktrål har genomförts och presenteras på fredag.janne på fiskeartyget Eros

    1. Intressant.Det låter väldigt bra. Bra på många olika sätt. Skicka mig det material du har på fredag så jag kan skriva om det. Eller skicka det nu, med löfte från mig att jag inte publicerar förrän efter presentationen.

Kommentarer är stängda.