Svenskt småskaligt snörpvadsfiske

För den som kan lite grann om svenskt yrkesfiske så förknippas snörpvadsfiske främst med ett par större fiskebåtar från Rörö. Numera är det bara en av dessa som finns kvar, GG 764 Astrid. GG 764 Astrid fiskar i först hand sill, skarpsill och makrill med snörpvad (den typ GG 764 Astrid använder kallas också för ringnot). Skarpsillsfisket sker med ljus och långt in i de svenska fjordarna. Lysbåt för GG 764 Astrid är GG 77 Falken. Dessa båtar ägs av Astrid-koncernen på Rörö. Astrid och Falken äger överförbara fiskerättigheter inom ramen för det så kallade pelagiska systemet.

Andra större svenska båtar som är utrustade för fiske med snörpvad är GG 203 Ginneton, GG 505 Polar, GG 204 Tor-ön och GG 207 Torland. De flesta av dem fiskar sannolikt aldrig med snörpvad eller i alla fall mycket sällan och ingen av dem fiskar efter skarpsill långt invid den svenska kusten på det sätt som GG 764 Astrid gör. Falken har också tillstånd att fiska kräfta med ristförsedd trål samt fiskar också fisk och kräfta med bottentrål utan rist.

I norra Bohuslän finns dock utöver detta också en gäng mindre fiskebåtar som fiskar skarpsill med snörpvad på senhösten och förvintern, oktober-december. Det handlar om 5-6 vadlag där varje vadlag betsår av två båtar, en vadbåt och en lysbåt. Dess båtar fiskar skarpsill på den så kallade kustkvoten och ägnar sig åt annat fiske under andra delar av året. De vadlag jag kunnat identifiera är LL 44 Marie som vadbåt med LL 7 Ester Marie som lysbåt, LL 91 Kristina och LL 25 MiTina, LL 12 Nephrops och LL 27 Gullmarsfjord. Vidare finns snörpvad upptaget som fiskeredskap för LL 377 Canopus, LL 432 Marita, LL 550 Burö och LL 1149 Herring i FAO:s register och det är sannolikt att dessa ägnar sig åt snörpvadsfiske. Säkert har jag också missat några båtar och kanske fått med nån för mycket.

LL 91 Kristina

LL 91 Kristina

LL 27 Gullmarsfjord

LL 27 Gullmarsfjord

Mindre snörpvadsbåtar (en del av dem är lysbåtar), bruttotonnage i ton, längd i m, hemmahamn, ägare

LL 7 Ester Marie, 10, 10, Smögen, Tommy Olofsson
LL 12 Nephrops, 12, 11, Flatön, LL 12 Fiske AB (Niklas Krafft & Andreas Flyborg Svedberg)
LL 25 MiTina, 11, 12, Norra Grundsund, Henrik Wennerberg
LL 27 Gullmarsfjord, 8, 11, Fiskebäckskil, Magnus Hansson
LL 44 Marie III, 11, 12, Smögen, Martin Olofsson
LL 91 Kristina, 16, 12, Lysekil, LL91 Fisk & Skaldjur AB (Niklas och John Emil Andreas Upper)
LL 377 Canopus, 23, 12, Smögen, KB Zelandi (Peter och Johan Olsson)
LL 432 Marita, 12, 11, Lysekil, Tomas och Göran Upper
LL 550 Burö, 12, 12, Norra Grundsund, Bertil Hermansson
LL 1149 Herring, 44, 17, Kungshamn, Knutsson Fiskeri KB (Martin och John Gunnar Knutsson)

LL 350 Canopus och LL 1149 Herring fiskar också med bottentrål efter fisk och kräfta. Båda båtarna har tillstånd att fiska kräfta med rist. LL 7 Ester Marie, LL 12 Nephrops, LL 25 MiTina, LL 27 Gullmarsfjord, LL 44 Marie III, LL 91 Kristina och LL 550 Burö har alla burfisketillstånd för kräfta. LL 44 Marie III och LL 432 Marita ingår i effortsystemet och fiskar med garn samt krokredskap i Maritas fall men även de andra fiskar med garn, framförallt vad det gäller makrill, men då på kustkvoten.

LL 44 Marie

LL 44 Marie

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Svenskt småskaligt snörpvadsfiske”

    1. Jag visste nog egentligen att ni fiskar med snörpvad ibland. Men ibland blir det inte riktigt rätt när en formulerar sig. Att Ginneton också gör det. Men Tor-ön och Torland gör det väl egentligen inte om jag fattat rätt.

Kommentarer är stängda.