Kan en ny räktrål lösa räkfiskets problem?

Enligt uppgifter i Strömstads Tidning och Bohusläningen har Janne Hellberg på räktrålaren SD 511 Eros III provat ut en ny räktrål som sorterar bort uppemot 90% av lusen (det finns också andra räktrålar som gör det har det påvisats i tidigare tester) och uppemot 70% av råräkan:

– Vi kan ta bort mellan 80 och 90 procent av de minsta räkorna, lusen, och upp till 70 procent av råräkan, säger Janne Hellberg.

Det är förändringar av trålarna som gör denna sortering möjlig. För fiskarna innebär det att de kan ställa in trålarnas galler och maskstorlek så att de i stort sett kan styra sammansättningen av fångsten så som de vill.

– För oss som är småskaliga räkfiskare med små kvoter betyder det att vår fångst blir mycket mer värd när vi kan ta upp den som kokräka. Det blir ett litet tapp av kokräka, men det är försvinnande litet, säger Janne Hellberg.

Om dessa uppgifter är korrekt är det hela lite av en sensation. Vid tidigare försök har så bra resultat inte kunnat uppnås.

För norra Bohusläns del är detta en mycket viktig sak, för den innebär att räkfiskeflottan i Sverige inte behöver minskas så kraftigt som annars skulle vara fallet. Janne Hellberg uppger själv i en kommentar på min blogg att den inte behöver minskas mer än med de cirka 10 båtar som redan köpts av andra räkfiskeföretag.

Resultaten är ännu inte bekräftade av forskare och inte prövat på vetenskapligt vis. Detta ska göras i januari. Om forskarna kan bekräfta Hellbergs resultat så är det en liten revolution i räkfisket som en ledarskribent i Bohusläningen uttrycker det:

Forskare ska provfiska i januari för att verifiera resultatet. Om det är så att detta är en god nyhet som också är sann, är detta en revolution för räkfisket. Om detta lyckas, så kommer man alltså att kunna fiska räkor utan att frestas att slänga lus och råräka för att få ekonomi i fisket. Utkast eller så kallad high-grading är ett stort problem för räkfisket som kanske nu kan försvinna.

Den tekniska utvecklingen har skett på trålverkstaden Norden. På deras hemsida kan man läsa mer och se filmer om trålarna.

Men, det återstår att se hur provfisket i januari faller ut. Om det blir lyckat, är det ett stort framsteg för fisket, konsumenterna och räkbeståndet.

eros3

 

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

5 svar på “Kan en ny räktrål lösa räkfiskets problem?”

    1. Jag ska verkligen hålla koll. Det är mycket intressant. Sen kommer ju dock också följdfrågor. Fungera det även vid tvillingtrålning och för stora trålar, vid dåligt väder och långt ute till havs?

Kommentarer är stängda.