Svammel om individuella överförbara fiskerättigheter

I senast numret av tidskriften Havsutsikt finns två artiklar om individuella överförbara fiskerättigheter (TFC eller ITQ). Den ena artikeln innehåller fakta och ett faktabaserat resonemang. Den andra artikeln är känslomässigt baserat svammel som är fullt med fördomar om och förakt för allt möjligt.

Redaktionen på Havsutsikt hävdar att det handlar om två artiklar som argumenterar för och emot TFC. Det är inte sant. Det är en artikel som argumenterar för TFC och en artikel som yrar och där författaren är mot TFC. Full med nonsens som exempelvis att fiskare på Västkusten med kristen tro ser fångsten som en gåva från Gud. Det finns ingen som ser på yrkesfisket på det sättet och det visar bara på författarens okunskap om förhållanden inom fisket. Ändå är författaren Henrik C. Andersson länsfiskekonsulent i Stockholms län. Han verkar dock minst lika okunnig som de miljöaktivister han kallar naiva.

Henrik C. Andersson argumenterar för mer konsumentmakt och det är väl inte fel. Men det har inget med TFC eller inte att göra. Han berör överhuvudtaget inte TFC i sin artikel mer än att han säger att det inte är bra (inte en lösning). Artikeln är inte ett seriöst inlägg i debatten om överförbara fiskerättigheter eller inte. Till artikelns försvar kan dock sägas att det är en krönika och ingen debattartikel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!