Spansk-svenskt sjömatsföretag etablerar sig i Hirtshals

Det spanska sjömatsföretaget Maresmar S.L. har etablerat sig i Hirtshals med en större anläggning för att köpa upp och exportera skaldjur från Norden, främst kräftor (jomfruhummer):

I lokalerne på Hirtshals Havn er Vikingmar i færd med at opbygge et større karsystem med havvand til opbevaring af levende jomfruhummere for eksport til Sydeuropa, Fjernøsten og andre oversøiske destinationer. Yderligere etablerer Vikingmar kar til opbevaring af hummer, languster, krabber og forskellige typer af bløddyr, som virksomheden kan transportere fra Spanien til Hirtshals, og videresælge på det tyske og skandinaviske marked. Tanken er, at Vikingmar dagligt vil kunne levere disse specialiteter levende fra Hirtshals til virksomhedens kunder i Nordeuropa.

Satsningen leds av svenska företagare då det hela började i Sverige där Maresmar köpt upp anläggingar som tidigare tillhörde Stella Mare AB. Ett företag med huvudkontor i Grebbestad ägt av Ronny Kasten och Jan Kasten.

Bolaget i Hirtshals har namnet Vikingmar ApS och ska förutom att exportera skaldjur från Skandinavien också ägan sig åt att importera skaldjur och fisk från Spanien för försäljning:

Administrerende direktør, Ronny Kasten, siger:
– Projektleder Jan Kasten og jeg kørte i foråret ugentlig til Barcelona med levende jomfruhummere fra vores svenske virksomhed. Som returfragt medbragte vi fersk spansk fisk til det skandinaviske marked. Med en meget kort transporttid er det lykkedes at levere levende jomfruhummere til markedet i Spanien og fersk middelhavsfisk i en hidtil uset kvalitet til Nordeuropa. Vi ser et stort potentiale i disse aktiviteter.

Fra virksomheden i Hirtshals opkøbes ligeledes fersk fisk fra samtlige danske fiskeauktioner. Fisken ompakkes i Hirtshals og sendes til det spanske moderselskab. Planen er at opstarte forskellige aktiviteter med forarbejdning og indfrysning af danske og importerede råvarer i den kommende tid.

Stella Mare AB har haft  tre anläggningar på den svenska västkusten för att köpa upp och förvara kräftor och andra skaldjur levande på ett bra sätt. Dessa anläggningar har sålts till Vikingmar ApS som Stella Mare AB istället blivit delägare i.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Spansk-svenskt sjömatsföretag etablerar sig i Hirtshals”

  1. Havsabborre och Guldsparid från Veta La Palma på Göteborgs Fiskauktion hade varit nått att hänga i julgranen…

    1. Det vore nåt det. Men på bilder från 1950-talet så finns i alla fall en hel del blåfenad tonfisk. Kanske kommer tonfisken tillbaks och rätt som det är har ni 20 tonfiskar i snörpvaden vid makrillfiske. Snörpvad fanns förresten ombord idag såg jag, men ingen trål.

Kommentarer är stängda.