Strukturaffärerna i räk- och kräftfisket 2015

I en del tidigare inlägg har jag nämnt att GG 732 Viken från Rörö köpts av Arkö Fiske AB och numera heter LL 107 Rimfors. Det är en mindre båt som lämpar sig för kräftfiske. Den tidigare LL 107 Rimfors har sålts till RKF VSV i Lettland. Båten befinner sig för närvarande i Ryssland. Frågan är dom den ska skrotas eller inte.

GG 348 Milton som ägts av Per-Olof Andreasson på Hönö och L 628 Atlantic AB såldes i december till företaget Dona Isa NV i Surinam. Den har ersatts av en ny och mindre båt som fått samma namn och nummer. Det är den tidigare GG 68 Zelena av Öckerö. Ägare av båten är LL 628 Atlantic AB (90%) och Per-Olof Andreasson (10%).

Andra affärer som genomförts under förra året är bl.a att Nippon AB köpt SD 475 Havbris medan Västerland AB under året köpt SD 748 Odderö från Nicklas Johansson. Jonas Klingander på Hönö köpte i början av 2015 GG 30 Eros från Joel Mellström i Frillesås och har senare också köpt LL 1248 Saibon. Saibon är en båt som egentligen är för stor för räkfiske och annat demersalt fiske men för liten för pelagiskt fiske.

En båt som inköpts av en ägarkrets som har samband med det storskaliga pelagiska fisket och räkfisket är GG 350 Liz där ägarskaran i GG 350 Liz AB har koppling till Båt GG 330 Carmona AB och kanske också till de stora räkfiskeföretaget Arkö Fiske AB. Samtliga företag är hemmahörande på Dyrön. Den från Finland inköpta båten fanns som nybyggd på Rörö under namnet GG 199 Granada. Det är en liten båt och det förefaller mig märkligt att det är så många ägare på en sådan båt. Kanske har GG 350 Liz också ett annat syfte med tanke på kopplingen till Båt GG 330 Carmona AB.

En ganska stor båt som hade efforttillstånd men fiskade väldigt lite var FG 111 Tunafjord på 207 ton. Tidigare har den båten varit GG 791 Biscaya på Rörö. Tunafjord hade inget tillstånd för kräftfiske med rist och inte heller något räkfisketillstånd. Våren 2015 såldes denna båt till Najaden Fiskeri AS i Norge och fick namnet Silvervaag. Delägare i Najaden Fiskeri AS är svensken Anders Lisborg och hans två söner Kristoffer Anders och Karl Markus Lisborg som via Skudejenta Fiskeri AS äger 40% av Najaden Fiskeri AS. Ny FG 111 Tunafjord är den lilla träbåten GG 78 Silverland från Fiskebäck och de som äger den är alla från Fiskebäck och dessutom ägare av GG 150 Älvsborg.

Vidare är GG 73 Ingun och VG 352 Strannefjord till salu enligt ett par skeppsmäklarsajter. Vad det innebär är oklart, men jag antar att ägarna till Ingun ska skaffa sig en ny båt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!