Hafstens guanofabriks AB

Sundsandvik eller Sunds Sandvik som det skrevs från början för att skilja det från andra Sandvik i grannsocknarna ligger vid Nötesundsbrons landfäste i Högås socken på Bokenäset. Idag ligger det i Uddevalla kommun.

H4032-L21567907

Aktiebrev I Hafstens Guanofabriks AB

Hafstens Guanofabriks AB (bolaget grundades 1895) anlade sin fabrik år 1896 i Sundsandvik (enligt andra uppgifter 1894). Anläggningen låg ursprungligen med tre gavelspetsar mot bryggan. Sillen lagrades i en manshög, gjuten binge och idag påminner delar av den spruckna cementbottnen om epoken. Området kallas enligt uppgift än idag för ”sillebingen” av en del av lokalbefolkningen.

När tillgången på sill snabbt sjönk i slutet av seklet byggdes lokalerna om till sågverk, Sundsandviks Trävarufabrik, med ramsåg, kantsåg och hyvleri. Verksamheten blev dock kortvarig och lades ner. Utrustningen ska då ha flyttats till Rölanda i Dalsland.

Fram till 1966 då Nötesundsbron stod färdig var det också ett färjeläge i Sundsandvik som från 1931 trafikerats av bilfärja från Vindön. Innan dess av ångbåtar och färjor för trafik åt många olika håll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!