Fiskebåtar i Ronehamn

Markus Westberg har tagit några bilder på fiskebåtar i Ronehamn på Gotland som jag fått lov att publicera på min blogg. Ronehamn är en viktig landningshamn för fisket i Östersjön. Främst är det Gotlandsbaserade båtar som landar där, men även andra förekommer. Swe-Dan Seafood AB har tillsammans med Gotlandsfiskarna en anläggning för att ta emot sill och skarpsill på platsen. Fisk som därefter transporteras till fiskmjölsfabriken i Skagen, FF Skagen, som ju äger halva Swe-Dan Seafood.

Båtarna på bilderna är VY 21 Axelia, VY 33 Britton, VY 43 Viken och VY 242 Vestland. Vestland är en pelagisk fiskebåt på 256 bruttoton som hör till de båtar som fiskar och landar sill och skarpsill. Ursprungligen byggdes båten i Östtyskland (DDR) år 1968 som Timor. Därefter har båten haft namnen Polar och Rigel. Ägare är bröderna Roland och Bertil Pettersson och hemmahamnen är Kappelshamn. Totalt hade de fiskerättigheter på 1 772 ton och 1 076 ton skarpsill i december 2015.

VY 33 Britton byggdes 1985 på Elling & Ejsing A/S Maskinverkstad i Hirtshals som R169 Grethe Mars. Skrovet byggdes på Bruces/Landskronavarvet. Därefter har båten varit L 332 Pernille Michael, HG 233 Pernille Christina, AS 238 Christina Maiken, GG 249 Brittana och SIN 33 Annie innan den blev VY 33 Britton år 2014. Ägare är Enbloms Fiske AB som ägs av Bennet och Jonas Lennart Enblom. Också Britton ägnar sig åt pelagiskt fiske. Båten är på 121 bruttoton idag och har Ronehamn som hemmahamn. Fiskerättigheterna i december 2015 var 913 ton sill och 734 ton skarpsill.

Även VY 43 Viken som är på 71 bruttoton sysslar delvis med pelagiskt fiske. Fiskerättigheterna var 598 ton sill och 438 ton skarpsill i december 2015. Utöver detta har båten också torskfisketillstånd. Ägare av båten är Leif Olofsson och hemmahamnen är Botvaldevik. Byggdes 1993 i Träslövsläge. Har haft namnen Glommö och FG 24 Glomfjord.

Ägare av den minsta båten på bilderna, VY 21 Axelia, är Exal Marin KB. Exal Marin KB ägs av Lars-Eric Gerell. Bolaget är märkligt nog registrerat i Vårgårda i Västergötland, men båten har Ronehamn som hemmahamn. Saknar såväl pelagiska fiskerättigheter som torskfisketillstånd och ägnar sig därför främst åt kustnära fiske. Fiskar bland annat sill på kustkvoten och den fria kvoten i Bottenhavet och Bottenviken. Båten är byggd i Polen år 2000.

Samtliga bilder är tagna av Markus Westberg från Gotland. Bilderna har beskurits och redigerats något av mig.

axelia_ronehamn_westberg2 axelia_ronehamn_westberg britton_ronehamn_westberg2 Britton_ronehamn_westberg Viken_ronehamn_westberg2 Viken_ronehamn_westberg westland_ronehamn_westberg2 Vestland_ronehamn_westberg

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 svar på “Fiskebåtar i Ronehamn”

Kommentarer är stängda.