Skarpsill, brisling, ansjovis, sardell och sardin

Skarpsill är en fisk som har det latinska namnet Sprattus sprattus. På danska och norska är namnet brisling. Så kan den också heta i vissa delar av Bohuslän och ibland som konserverad och inlagd. I andra delar av Sverige kallas skarpsillen också för vassbuk. På engelska är namnet ”sprat”. Det är en fisk som utseendemässigt liknar sill, men är betydligt mindre i storlek.

Skarpsill finns på våra breddgrader i Irländska sjön, längs Skottlands västkust, Nordsjön, längs med norska kusten och i de norska fjordarna upp till ungefär Trondheim, i Skagerak, Kattegatt och Östersjön. Dessutom längs med Europas kust ner till Gibraltar, i Medelhavet och Svarta havet. Skarpsill fiskas i nordiska vatten i huvudsak för industriändamål, dvs för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. Men på den svenska västkusten, längs Bohusläns kust, fiskas skarpsill för konsumtion i form av konserverad ansjovis.

Skarpsill

Skarpsill

Samtidigt som ansjovis är en konserv av skarpsill så finns det också en fiskart som heter ansjovis, på latin Engraulis ­encrasicolus. Rättare sagt, det finns många fiskar som har namnet ansjovis, Engraulis ­encrasicolus är den europeiska ansjovisen. Utbredningsområdet omfattar Svarta havet, Medelhavet, och västeuropeiska farvatten upp till och inkluderande Nordsjön. Kommersiellt fiske förekommer i Svarta havet, Medelhavet och längs den europeiska kusten upp till mellersta Frankrike. I huvudsak fiskas europeisk ansjovis för konsumtion. Den säljs ofta inlagd i olja under namnet sardell.

Europeisk ansjovis

Europeisk ansjovis

Men andra ansjovisfiskar i världen fiskas främst för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. Det gäller exempelvis världens mest fiskade fiskart, den peruanska anchovetan, Engraulis ringens, som finns utanför Perus och Chiles kustAndra ansjovisfiskar som fiskas kommersiellt är bland annat kalifornisk ansjovis, japansk ansjovis som finns i hela Ostasien och argentinsk anchoita som finns länga atlantkusten i södra delarna av Sydamerika. De tre nämnda arterna fiskas både för konsumtions- och industriändamål.

Skarpill säljs också konserverad med namnet sardin. Förr såldes skarpsill i tomatsås alltid som sardiner, men numera kallas denna produkt i allmänhet för brisling istället för sardin. Däremot finns det andra typer av konerverad och inlagd skarpsill som fortfarande säljs med namnet sardin.

Europeisk sardin

Europeisk sardin

Även när det gäller sardin så är det dock inte bara en konserv utan också en grupp fiskar som på engelska kallas ”sardines” eller ”pilchards”. Deti fisnn en mängd olika sardinarter i världen varav de flesta fiskas kommersiellt. En av de kommersiellt viktigaste är europeisk sardinSardina pilchardus, som finns i Medelhavet, längs västafrikas kust ner till Kap-verdeöarna och längs västeuropas kust upp till och med Nordsjön, runt de brittisk öarna och en bit upp längs med norska kusten. Kommersiellt fiske finns främst i Västafrika där fisken främst används för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja, i Medelhavet och runt Iberiska halvön där fisken främst fiskas för konsumtionsändamål.

En annan sardinart med stort kommersiellt fiske är sydamerikansk sardinSardinops sagax, som finns i hela Stilla havet med en mängd underarter och fiskas kommersiellt kring Japan, i Kalifornien, utanför Sydamerikas kust, kring Australien, Det mest används till fiskfoder och fiskmjölstillverkning.

Andra sardinarter med stor kommersiell betydelse är indisk oljesardin (mathi, chaala), Sardinella longiceps, och sardinellSardinella aurita, som fiskas kommersiellt i Medelhavet, utanför Västafrika, i Karibien och vid Brasiliens kust. Den används både för konsumtion och i fiskmjölsindustrin.

Det finns också många andra arter som fiskas kommersiellt är madeirasardinell Sardinella maderensis, i Ostasiatiska farvatten finns japansk sardinellSardinella zunasi, , längs kusten i Karibien och de sydliga delarna av västatlanten finns brasiliansk sardinellSardinella brasiliensis, i Indiska Oceanen finns guldstrimmig sardinellSardinella gibbosa, i indonesiska vatten balisardinellSardinella lemuru, och i Pesiska viken, längs Indiska Oceanens asiatiska kust, runt Indonesien och Filippinerna så finns regnbågssardin, Dussumieria acuta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!