Veckans båt – GE 49 Sette Mari

GE 49 Sette Mari är den största fiskebåten med hemhörighet i Norrland. Den ägnar sig i huvudsak åt strömmingsfiske, sannolikt enbart åt detta. Det är en trålare och har inga särskilda tillstånd för något fiske vilket betyder att den måste fiska på fria kvoter, kvoter där fisket inte är uppdelat på individuella fiskerättigheter. I Bottenhavet och Bottenviken finns en stor sådan kvot. Tre båtar fiskar huvuddelen av denna, GG 370 Mercy, GG 359 Westerö och GE 49 Sette Mari.

Westerö och Mercy är båtar med hemmahamn på Hönö utanför Göteborg. De fiskar dock aldrig på Västkusten utan efter torsk i egentliga Östersjön och sill (strömming) i Bottenhavet och Bottenviken. I övrigt är det främst siklöjetrålare och några båtar från Gotland som fiskar strömming i Bottenhavet.

GE 49 Sette Mari är på 352 bruttoton och nästan 40 meter lång och byggdes i norska Flekkefjord 1971 för skotska ägare och fick då namnet Challenge. Förlängdes 1974. Hade under åren 1999-2000 namnet Ocean Star, också då i Skottland, därefter hette båten Sparkling Star till 2004 I Sverige hamnade båten år 2004 som GG 59 Sette Mari med Morgan Larsson som ägare. 2010 såld till Astrid Fiske AB (familjen Johansson) på Rörö och senare vidaresåld till Leif, Börje och Thomas Johansson samma år för att till sist säljas till Rederi AB Engesberg i Gävle:

Gävlefiskarna Tomas Karlsson och Bernt Bergström har köpt en 40 meter lång trålare med kapacitet för 350 ton fisk per tur. Nu sällar de sig till de finska trålarna som landar foderfisk i Skutskär.

[…]

Båten kommer att sysselsätta sex personer, vilket innebär de båda ägarna plus fyra till. Fångsten ska sorteras ombord, och Tomas Karlsson räknar med att kunna leverera 20–30 procent matfisk.

Enligt Skeppslistan ägs GE 49 Sette Mari fortfarande av Rederi AB Engesberg. I styrelsen för det företaget sitter Tomas Karlsson, Bernt Bergström och Evert Duell.  Såväl Tomas Karlsson som Bernt Bergström har styrelsuppdrag i andra företag såväl som i olika branschorganisationer såsom Gävlefiskarnas PO, en av de organisationer som ingår i Sveriges Fiskares Riksförbund.

Företaget har bara en anställd trots att båten helt klart sysselsätter fler. På årsbasis kanske båten inte heller sysselsätter 6 personer som de uppger då de sannolikt inte fiskar året runt. Men mer än en anställd måste det finnas. Sannolikt betalas väl de som arbetar på båten genom att de hyrs in som egna företagare med egna bolag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Veckans båt – GE 49 Sette Mari”

Kommentarer är stängda.