Veckans båt – GG 77 Falken

Båten byggdes vid Strandby Værft & Bedding i Strandby, Danmark år 1987 som GG 469 Martina. En av tre båtar (de andra var GG 764 Astrid och GG 64 Martina) byggda på varvet för familjen Johansson på Rörö mellan 1987 och 1993. Skrovet byggdes dock på varv i Landskrona. Flera uppgifter som anges på hemsidan för Varvshistoriska föreningens i Landskrona är uppenbart felaktiga (Johanssons i Fiskebäck äger inte Astrid-koncernen, Zelandi som bolag fanns inte på den tiden osv). Där uppges också att båten först hörde hemma på Öckerö med familjen Antonsson som ägare. Jag vet inte om den uppgiften är korrekt och går att lita på med tanke på att andra källor anger båtens namn som GG 469 Martina av Rörö fram till år 1992. Användes för demersalt fiske och som lysbåt till familjen Johanssons stora pelagiska snörpvadsbåtar.

GG 77 Falken

GG 77 Falken. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

Såld 1992 som GG 469 Canopus till Peter Olsson på Åstol. Förutom annat fiske fortsatt använd som lysbåt till Astrid. 1996 flyttade Peter Olsson med familj till Rörö och tog med sig båten dit varvid den återigen fick Rörö som hemmahamn.

2000 såld som GG 77 Falken av Fiskebäck till Sture Johansson, Fredrik Johansson och Andreas Ganefjord i Fiskebäck. Från 2002 (?) utrustad med en Caterpillar 3413 på 400 kW. Fortsatt använd som lysbåt till Astrid även under tiden i Fiskebäck men även använd till annat fiske.

År 2008 såldes sju tiondelar av båten till Leif, Börje och Thomas Johansson på Rörö. Behöll dock Fiskebäck som hemmahamn. 2 år senare såldes resterande andelar i båten till familjen Johansson på Rörö som därmed ägde hela båten. Senare samma år överlämnade Leif Johansson sin del av båten till sönerna Börje och Thomas Johansson. Båten fortsatte dock ha namnet GG 77 Falken av Fiskebäck med Fiskebäck som hemmahamn.

2012 sålde bröderna Johansson båten till Astrid Pelagic AB som GG 77 Falken av Rörö och den fick nu än en gång Rörö som hemmahamn även om en fortfarande ofta benämns Falken av Fiskebäck. Astrid Pelagic AB ägs av familjen Johansson och äger de större av familjen Johanssons svenskflaggade fiskebåtar medan Astrid Fiske AB är moderbolag i den koncern som äger de stora danskflaggade båtarna och några mindre svenskflaggade båtar och är det företag som bemannar familjens fiskebåtar. På Rörö är dock GG 77 Falken i stort sett aldrig, den ligger normalt i hamn på Klädesholmen söder om Tjörn.

Falken har efforttillstånd och tillstånd för kräftfiske med rist men verkar användas mycket lite till sådant fiske. Landade 3 ton kräfta och 1 ton torsk samt lite annan fisk. Båten har också egna fiskerättigheter inom det pelagiska systemet vilket är nödvändigt för att kunna var lysbåt inom det fisket.

Idag har båten som nämnts en motor på 400 kW, är 17 meter lång och på 56 bruttoton.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!