Konflikt i Rederiet Ruth A/S inför visningen av nya HG 264 Ruth

Idag ska nya HG 264 Ruth visas upp i Hirtshals. Det är en kombinerad snörpvadsbåt och pelagisk trålare utrustad för fiske med dubbeltrål (tvillingtrål). Det är världens första pelagiska trålare som är gjord för dubbeltrål. Dessutom har båten eldrivna vinschar och kranar istället för hydrauliskt drivna. Det är en mycket modern båt som ska visas upp. En av de som deltagit i och drivit på utvecklingen av den nya båten är delägaren Ole Nattestad men han kommer inte att vara med på visningen av den nya Ruth.

Nattestad äger 50% av aktiekapitalet i Rederiet Ruth A/S som äger båten, men sitter på en minoritet av rösterna i företaget. Huvudägare är Gullak Madsen som har majoriteten av rösterna och 50% av aktiekapitalet. Tidigare var också Mikkjal Godtfred delägare men han sålde sin andel för några år sen.

Nattestad och Madsen har uppenbarligen blivit osams och Madsen har bytt ut honom i styrelsen för företaget såväl som sparkat honom som skeppare. Han är inte tillåten att gå ombord på den nya HG 264 Ruth och är enligt ett pressmeddelande från hans advokatfirma besviken över det:

Den anden skipper blev imidlertid handlet ud for år tilbage og Gullak Madsen, der er direktør for selskabet og har en ekstra stemmeret på sine aktier, har i 2015 afvist at et generations- skifte til Ole Nattestad er en mulighed. Den ekstra stemmeret er herefter af Gullak Madsen anvendt til i december 2015 at udskifte de to fiskeskippere i bestyrelsen for Rederiet Ruth A/S med to advokater som arbejder for Gullak Madsen. Samtidigt blev Ole Nattestad opsagt som skipper og forment adgang ombord.

Der er for øjeblikket ikke forhandlinger og drøftelser om de fremtidige ejerforhold som for- mentlig må afgøres ved voldgiftssag mellem parterne.

Ole Nattestad har lagt et meget stort arbejde i planlægning og byggeri af det ny fartøj og er meget ked af det afbrudte samarbejde og særligt, at han ikke kan være med i forbindelse med at den nye Ruth sættes i drift.

För den som inte kan åka till Hirtshals och beskåda HG 264 Ruth finns en möjlighet att se bilder på sajten Flaskeposten.

Film från sjösättningen av Nya Ruth vid Nautavarvet i Polen, augusti 2015.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!