Veckans båt – GG 707 Arkö

GG 707 Arkö är den räkfiskebåt i Sverige som fiskar mest räkor per år. Enligt uppgifter så ska de också regelmässigt få lite mer betalt för räkorna än vad andra båtar får. Räkorna säljs under ett eget varumärke, Arköräkor.

Båten ägs av Arkö Fiske AB på Dyrön. I styrelsen för Arkö Fiske AB sitter Roger Aronsson och hans två söner Johan och Victor Aronsson. Vidare sitter Mathias Ivarsson, Anna Ivarsson och Karin Aronsson i styrelsen. De två sistnämnda som väl sannolikt är fruar till Mathias Ivarsson och Roger Aronsson är suppleanter.

Arkö Fiske AB som bolag hör hemma i Rönnäng där Roger Aronsson bor, men båten har hemmahamn på Dyrön. Mathias Ivarsson verkar för sin del bo på Åstol så Arkö kan sägas vara en båt som symboliserar ett samarbete mellan flera småorter i den södra delen av Tjörns kommun.

Mathias Ivarsson har också ett par styrelseuppdrag i olika organisationer på fiskets område. Han är styrelseledamot i Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) och Sveriges Fiskares Service AB samt styrelsesuppleant i Västkustfisk SVC AB.

I sammanhanget kan det också nämnas att Mathias Ivarsson är släkt med flera andra svenska räkfiskare.  Hans far är kusin med Egon Ivarsson och Gösta Ivarsson. Gösta Ivarsson är i sin tur far till Per-Olof och Robert Ivarsson (Fiskeri AB Ingun) som har GG 73 Ingun och GG 980 Danafjord samt till Ingvar Ivarsson med GG 773 Signora. Suppleant i styrelsen för Signora Fiskeri AB är Gösta Ivarsson. Egon Ivarssons son Conny Ivarsson har GG 105 Titania och SD 191 Silverön. Sammanlagt 6 räkfiskebåtar inom tre olika grenar av släkten Ivarsson. Nåt speciellt samröre eller samarbete mellan bolagen finns enligt uppgift inte. Vi kan också notera att det finns två stycken Ivarsson som delägare i den lilla båten GG 350 Liz från Dyrön. Det är inte en räkfiskebåt.

Byggd 1979 på Johs. Kristensen Skibsbyggeri ApS i Hvide Sande i Danmark är GG 707 Arkö idag på 205 bruttoton med en längd på 26 meter. Fram till 1991 hette båten Frederik Lundblad och var dansk. Arkö har en huvudmotor på 736 kW och ett för Sverige ovanligt utseende med hytten förhållandevis långt fram.

Bilderna är från Arköräkors facebooksida.

arkö3 arkö2

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!