Färöisk båt såld till Sverige

Grunnabard

Grunnabard när båten hette Havbas och var norsk. Foto: Roar Jensen

Enligt Fiskerforum.dk ska den färöiska trålaren och snörpvadsbåten TG 639 Grunnabarð ha sålts till svenska intressen. Grunnabard är en gammal trålare, byggd 1979 i Mandal, Norge. Bruttotonnaget är 1 240 ton vilket skulle göra båten till den största i den svenska fiskeflottan intill att Beinur eventuellt kommer till Sverige då den ju ska ha köpts av svenska Fiskeri AB Ginneton.  Det är oklart vem som köpt Grunnabard och om den ska användas i Sverige. Det känns lite som ett köp för att fiska utanför Västafrika då båten ju är gammal.

De som enligt uppgifter varit eller är på jakt efter att köpa en båt är ägarna bakom GG 438 Clipperton tillsammans med några av de tidigare ägarna bakom GG 229 Bristol. Vidare ägarna av NC 330 Kristin, fast de fiskar ju med tysk flagg så det verkar inte vara en sannolik köpare. Västfjord Fiskeri har redan köpt en ny båt och några av de svenska fiskare som är aktiva i Danmark har beställt nya båtar.

Säljare av Grunnabard är P/f South Pelagic vars huvudägare är Alexander N. Vilhelm och Finnbjørn Poulsen. De är också huvudägare i P/f Ocean Group Faroes Ltd som ägt trålaren TG 773 Asbjørn Senior på 1 266 bruttoton. Den båten är också såld, i det fallet till Ryssland. Samma huvudägare finns också bakom P/f Baglhólmi och Sp/f Sancy Trawl. Delägare i South Pelagic är också Roi Magnussen, en av de bröder som äger den danska båten HG 265 Asbjørn (2 967 bt) via företaget Asbjørn ApS i Hirtshals. Tidigare ägdes den båten av ett partrederi. Det var bröderna Magnussen som sålde Asbjørn Senior till Färöarna. Även de stora färöiska företaget P/f Thor tycks ha ägarintressen i South Pelagic.

Enligt Marinetraffic ligger Grunnabard sen länge i Hirtshals medan Asbjørn Senior besökt eller besöker Skagen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!