Themis har köpt S 105 Sebastian

Enligt danska sajter om företag så har S 105 Sebastian ApS av allt att döma köpts av ägarna till Themis Fiskeri AB och Themis Fiskeri A/S. Ägarna är familjen Ryberg på Rörö i Göteborgs norra skärgård. I styrelsen för S 105 Sebastian ApS sitter Anders Ryberg. Tidigare ägare var Jens Vinther Pedersen som fortfarande äger S 105 Sebastian Holding ApS.

S 105 Sebastian

S 105 Sebastian. Bild: Morten Bjørndalen

S 105 Sebastian ApS äger fiskebåten S 105 Sebastian på 656 bruttoton. Sebastian har fiskerättigheter som motsvarar 2,8% av sillen i Nordsjön, 2,9% i Skagerak och Kattegatt, 0,6% av sillen i västra Östersjön,  0,6% av sillen i östra Östersjön och  2,6% av tobiskvoten. Sammantaget har Themis Fiskeri och deras ägare därmed ökat sina fiskerättigheter till sill rejält. Tidigare har Themis framförallt haft fiskerättigheter för skarpsill och tobis.

Eftersom Themis nyligen har beställt en ny båt ryktas det om att S 105 Sebastian ska säljas till Christer & Lennart Fiskeri A/S som då i sin tur kanske kommer att sälja S 456 Anne-Mie.

I och med försäljningen av Sebastian till svenska yrkesfiskare så ägs alla utom en av de stora pelagiska fiskebåtarna i Skagen numera av svenskar. Det handlar om 4 stycken större pelagiska trålare och snörpvadsbåtar, S 105 Sebastian, S 144 Themis, S 205 Ceton och S 264 Astrid. Den enda kvarvarande danskägda stora båten är S 349 Gitte Henning. Dessutom är de mindre S 206 Ahlma West och S 456 Anne-Mie svenskägda. Ahlma West är en kvotägarbåt vars fiskerättigheter i allmänhet används av AS 202 Neptun och Anne-Mie är en båt som enbart fiskar på inlånade och inhyrda fiskerättigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!