Veckans båt – SD 511 Eros III

SD 511 Eros III är en av Sveriges många medelstora räkfiskebåtar när det kommer till mängden landad räka. Båten ägs av Resö Skaldjur AB. Ett företag som ägs av bröderna Jan-Olof Hellberg och Nils-Arne Hellberg. I styrelsen för företaget sitter också deras respektive livspartners. Jan-Olof Hellberg äger och SD 15 Resarö, en mindre båt på 8 meter. Hemmahamn för båda båtarna är Resö i Tanums kommun i norra Bohuslän.

SD 511 Eros III är en räktrålare på 36 bruttoton, har en längd på 15 meter och en motor på 245 kW.  Båten byggdes i Kello i Finland 1985 och har tidigare burit namnen Holma, Rebecka af Ekenäs, Klingerö, Rönnfors och Asterion. I Sverige har båten funnits sen 1999. Förutom räkor fiskar Eros III även begränsade mängder fisk och kräfta. Sen 2012 har den burit namnet Eros III och haft numret SD 511. Samma år övertogs båten också av Resö Skaldjur AB efter att bröderna Hellberg innan dess ägt den direkt en tid.

Jan-Olof Hellberg är en av de mest uttalade motståndarna till överförbara fiskerättigheter i Sverige och båten är en medlemmarna i Havs- och Kustfiskarnas PO (HKPO), den största fiskeriorganisationen vid sidan av medlemsorganisationerna i Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR).

Bilderna är hämtade från EROS III:s facebooksida. En av bilderna är tagen av Roland Rolle Ivarsson.SD511_ErosIII_3

erosIII_1 erosIII_2

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!