Danska fiskare dömda för olaga fiske

Tre danska fiskare från Gilleleje har tidigare befunnits skyldiga till olagligt fiske i ett för fiske stängt område i Kattegatt. De har överklagat domen varje gång och nu har ärendet behandlats i Danmarks högsta domstol, Højesteret. Fiskarna har överklagat med hänvisning till förbudet bara gäller fiskare från Danmark och Sverige medan båtar från andra EU-länder fortsatt kan fiska i området. De har menat att förbudet strider mot EU-rätten.

Domen i Højesteret är dock den samma som i tidigare lägre instanser. De åtalade yrkesfiskarna har gjort sig skyldiga till olagligt fiske. Inte helt oväntat kritiseras domen av företrädare för de danska fiskarna såsom Svend-Erik Andersen från DFPO:

– Vi kan konstatere, at heller ikke i Højesteret har man haft mod og fornuft til at spørge EU-Domstolen, om det er EU eller nationalstaterne, der har retten til at lukke områder for erhvervsfiskeri. Det er vi skuffede over, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening PO, Svend-Erik Andersen og fastslår:

– Vi mener fortsat, at det alene er EU, der kan beslutte at lukke et område, som det er sket i Kattegat.

Greenpeace som är de som anmälde yrkesfiskarna för brott är förstås mer nöjda med domen. Precis som Greenpeace säger så är också reaktionerna på domen helt överdrivna. Området där tyskarna får fiska men inga danskar och svenska är litet, bara en liten del av det stängda området. Domen är självklart inget hot mot Gilleleje som fiskeläge. Som fiskeläge är Gilleleje varken beroende av kräftfiske (jomfuhummer) eller fiske i det stängda området. Det är bara påhitt.

Sen har förstås Greenpeace och Birgitte Lesanner också fel. De kräftor som inte tas upp dör i allmänhet inte utan överlever när de släpps tillbaks i havet. Även Greenpeace överdriver med andra ord. Det finns heller inget överfiske i Danamark (det har funnits) och det är inte primärt kvotsystemet som lett till minskat antal fiskebåtar och stängda fiskelägen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!