Fiskguiden 2016: Grönt ljus för miljömärkta västkusträkor ett fall av svår dubbelmoral

En nyhet i WWFs fiskguide i år är att västkusträkan får grönt ljus. Hela det svenska räkfisket är nu MSC-certifierat. Däremot mår Östersjötorsken sämre och hamnar återigen på gult och rött ljus.  Guiden tar upp ett 60-tal av våra vanligaste matfiskar. I år går sex av tio arter att hitta på grönt ljus, inklusive miljömärkta fiskar och skaldjur.

RäkaEfter att nordhavsräkan under två år haft rött ljus i WWFs fiskguide syns nu en ljusning. Hela det svenska räkfisket av Nordhavsräka i Västerhavet har MSC-certifierats.  Ett 60-tal båtar fiskar nu mer hållbart med krav på godkända fiskeredskap och tydlig spårbarhet av fångsterna.

– Det är glädjande att västkusträkan får grönt ljus. Vi kan nu njuta av västerhavets delikatess igen med gott samvete. MSC-certifieringen är ett positivt steg i rätt riktning mot ett hållbart räkfiske och tydlig spårbarhet från hav till bord, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén i ett pressmeddelande.

Wirtén uttalande är dumheter och dubbelmoral av högsta klass. Ingenting har förändrats vad det gäller förvaltningen av det svenska räkfisket. Kontrollen är fortfarande i stort sett obefintlig och den olagliga dumpningen omfattande. MSC-märkningen har som villkor att de olagliga utkasten försvinner och sker inte det inom två år försvinner märkning igen. Det finns idag inga förutsättningar för att dumpningen ska försvinna. Överetableringen av företag är fortfarande stor och enda sättet för många att få lönsamhet i räkfisket är genom uppgradering av fångsterna genom olagliga utkast. Precis som tidigare förekommer det dock inget överfiske. Antingen skulle räkan inte haft rött ljus tidigare eller så ska den inte ha grönt ljus nu. Det finns ingen rim och reson i resonemangen från WWF. I själva guiden har räkan fortfarande rött ljus, tryckfelsnisse har uppenbarligen slagit till igen.

TorskaDäremot ser det betydligt mörkare ut för Östersjötorsken menar WWF. Inom loppet av 14 år – sedan WWFs första fiskguide kom ut 2002 – har den gått från rött till grönt ljus och är nu tyvärr tillbaka på rött igen. Östersjötorsken är liten och mager och forskarna vet inte riktigt varför. Torsk från Barents hav som länge varit välmående och legat på grönt ljus hamnar i år på gult ljus. Orsaken är bland annat sämre tillväxt. Även detta beslut är märkligt. Efter flera år när torsken från Östersjön varit mager, liten och av dålig kvalitet har den under 2015 och 2016 uppvisat bättre kvalitet. WWF hänger uppenbarligen inte med.

Andra nyheter är att lax fångad med laxfällor i Östersjön går från rött till gult ljus. Vildfångad Alaskalax som är en ny art i fiskguiden 2016 ligger på grönt ljus. Norskt fiske av nordhavsräka i Skagerrak och Norska rännan ligger på gult ljus (rött ljus 2015) efter skärpt myndighetskontroll enligt WWF. Det är naturligtvis bara påhitt. I Norge finns överhuvudtaget ingen ingen kontroll av det norska räkfisket. Däremot brukar de kontrollera danska båtar som fiskar på norskt vatten.

Rödtunga från Island går från rött till gult ljus. Svenskt fiske av rödtunga ligger kvar på rött ljus i WWF:s fiskguide 2016. Rödtunga fiskad i Skagerak i Sverige är en icke-kvoterad art. Det betyder att fisket på den är fritt. Det finns säkert anledning till det. Den är vadjag förstår inte i farozonen för att bli utfiskad i nuläget. Problemet tycks vara att det saknas förvaltningsplan och kvot (TAC).

– Fiskguiden är ett viktigt verktyg för att göra mer miljövänliga och hållbara inköp av fisk och skaldjur. Både konsumenter, fiskbranschen och restaurangerna har stor makt att påverka. Vi rekommenderar alla att köpa produkter märkta med MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) eller KRAV, säger Inger Melander, sakkunnig fiske och marknad på WWF i pressmeddelandet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Fiskguiden 2016: Grönt ljus för miljömärkta västkusträkor ett fall av svår dubbelmoral”

Kommentarer är stängda.