Veckans båt R-784-K Silvervåg

Den båt som är veckans båt är norsk båt vid namn R-784-K Silvervåg. Delägare i båten är familjen Lisborg från Hönö. Denna båt levererades år 1988 från Poul Ree A/S n.b. 4800/Johs. Kristensen Skibsbyggeri n.b i Stokkemark respektive Hvide Sande. På 205 ton och 24 meter lång. Köpare var Rolf Karlsson, Sune Lundgren och sannolikt också Ingemar Karlsson på Rörö. Båten fick namnet GG 791 Biscaya.

GG 791 Biscaya

GG 791 Biscaya. Foto: Fredh, Terje / Sjöhistoriska museet Licens: CC by SA

Partrederiet på Rörö behöll båten till år 1993 då den såldes till United Fish Selling Ltd I Buckie Skottland. Där fick den namnet BCK 060 Aurora. 1991 såldes den till Jens Jensen i Thyborøn i Danmark med namnet L 403 Nissum. 2008 såldes båten till Tyskland, varefter den nästan direkt såldes till Roine Johansson i Glommen och Andreas Johansson på Öckerö. De vidaresålde 9/100 till Görgen Andersson i Falkenberg. Året efter sålde han tillbaks sin andel. Hemmahamn blev Glommen och båten fick numret och namnet FG 111 Tunafjord.

FG 111 Tunafjord

GG 791 Biscaya som FG 111 Tunafjord

Våren 2015 såldes denna båt till Najaden Fiskeri AS i Norge och fick namnet R-784-K Silvervåg. Delägare i Najaden Fiskeri AS är svensken och hönöbon Anders Lisborg och hans två söner Kristoffer Anders Lisborg och Karl Markus Lisborg som via Skudejenta Fiskeri AS äger 40% av Najaden Fiskeri AS. Huvudägare är Jostein Knutsvik som har 60% av aktierna i Najaden Fiskeri A/S via Skude AS. Hemmahamn är Skudeneshavn i Karmøy kommun, Rogaland, sydvästra Norge. Silvervåg har en mindre räkvot och en sejkvot.

Skude AS äger också dotterbolagen Skudenes AS som äger R-157-K Skude som också har räkkvot och sejkvot.

silvervåg

R-784-K Silvervåg. Bild: Silvervåg

Silvervåg är ett klassiskt fiskebåtsnamn i Sverige. Till en början på Åstol där båtarna med det namnet ägdes av familjen Andersson som sen tog det nya efternamnet Silverfjäll. Senare hamnade namnet SIlvervåg på Hönö. Den första båten med namnet Silvervåg på Hönö tycks ha varit en träbåt som 1987 köptes från Skillinge (där den hette SIN 50 Laguna) av Anders Lisborg och Kjell Fast. På Hönö fick båten namnet GG 784 Silvervåg. Den såldes redan 1989 igen, nu till Kämpersvik i norra Bohuslän som SD 170 Verdandi.

Vilka båtar de hade åren efter har jag inte hittat uppgifter på (Fiskebåtar.se är ju inte uppe ännu), men 1997 köpte de en DDR-byggd trålare som vi köptillfället var på 205 bruttoton. Den båten hette åren 1979-97 GG 490 Vingaland och hade Fiskebäck som hemmahamn. 2008 såldes den båten till Danmark för att omedelbart säljas vidare till Estland där båten ännu fiskar under namnet Kaluri.

Året innan GG 784 Silverland såldes, dvs år 2007, köpte Anders Lisborg, Kjell Fast och Christian Henning den danska båten Raytheon, flyttade den till Sverige där den blev GG 734 Silvervåg med Hönö-Klåva som hemmahamn. Sannolikt kom den sen att ägas av Silvervåg Fiske AB en tid. Ett bolag ägt av Anders Lisborg. 2009 såldes denna båt till Najaden Fiskeri A/S Norge och blev R-734-K Silvervåg för att av allt att döma säljas tillbaka till Danmark samma år och bli FN 384 Silvervåg. Denna båt var klassad som 161 bruttoton i Sverige, men uppges på de flesta sajter som 158 bruttoton. Det är svårt att utröna exakt hur sker hänger ihop då denna båt på fiskebåtssajter ofta förväxlas med ett par andra båtar, nämligen nedanstående två.

2009 tycks dock danska RI 427 Mette Helene ha blivit norska R-734-K Silvervåg med Najaden Fiskeri A/S som ägare. På internationella sajter blandas denna båt hela tiden ihop med den idag danska Silvervåg. En hel del är osäkert på denna punkt och jag är lite osäker. Denna båt heter idag Hovågtraal. Därefter har en annan dansk båt varit R-734-K Silvervåg, nämligen den tidigare Anders Nees som byggdes 2010 och såldes till Norge år 2011. Den båten är sen 2014 L 649 Birgitte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Tack till Anders Lisborg för en del kompletterande upplysningar.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!