Några räktrålare på Fotö

När jag var på Fotö för en vecka sen låg där två aktiva räktrålare i hamnen, GG 73 Ingun (222 bruttoton, 23,6 m lång) och GG 781 Sandefjord (155 bt, 22 m lång). Ingun ägs av Fiskeri AB Ingun som ägs av bröderna Per-Olof och Robert Ivarsson. Sandefjord ägs av Sandefjord Fiske AB som i sin tur ägs av Åke Johansson och hans son, Marcus Emanuel Johansson. Det handlar om två fina räktrålare, båda byggda på Ö-varvet, Ingun enligt varvet år 1998, enligt skeppslistan år 2000. Sandefjord år 2000 enligt båda källorna. Bägge båtarna är under 24 meter och räknas därmed inte till de allra största räktrålarna enligt de gängse sättet att redovisa, men i verklighet hör de båda till de allra största om vi ser till mängden landad räka.  Både Sandefjord och Ingun ägnar sig också åt fiskfiske.

Fiskeri AB Ingun omsatte 10 miljoner kronor under det verksamhetsår som slutade i augusti 2015 och har bokförda tillgångar på lika mycket. Företaget har gått med vinst de senaste två åren. Sandefjord Fiske AB omsatte 8 miljoner under det senast redovisade året som är 2014. De bokförda tillgångarna är ungefär 6,4 miljoner kronor.

På en annan plats i hamnen ligger två skrotbåtar. De har också räkfisketillstånd, men finns kvar då ägarna inte får slå ihop olika tillstånd och därmed kan skrota båten utan måste behålla dem på grund av ett stelbent regelverk. Det är GG 980 Danafjord och LL 578 Svanvik. Ägare till dessa båtar är Fiskeri AB Ingun via dotterbolaget Fiskeri AB Danafjord respektive Sandefjord Fiske AB. I skeppslistan står Mikael Olsson som ägare till Svanvik, men det beror bara på att det är han som har eller har haft räkfisketillståndet för båten. En konsekvens av problemen med att överlåta tillstånd för räkfiske och det stelbenta byråkratiska förvaltningssystemet. Danafjord och Svanvik räknas till de allra största båtarna i räkfiskeflottan då de är över 24 meter. De fiskar obetydliga mängder räka och enbart för att räkfisketillståndet ska kunna behållas.

Fotö_maj2016 - 1Fotö_maj2016 - 2Fotö_maj2016 - 3Fotö_maj2016 - 4Fotö_maj2016 - 6Fotö_maj2016 - 8Fotö_maj2016 - 13Fotö_maj2016 - 7Fotö_maj2016 - 5Fotö_maj2016 - 10Fotö_maj2016 - 11Fotö_maj2016 - 16

Gamla Västfjord som också syns på en del av bilderna är en pelagisk trålare. Den har jag fler bilder på och information om i en annan artikel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Några räktrålare på Fotö”

Kommentarer är stängda.