Nästan bara män läser bloggen

Nästan 80% av läsarna på denna blogg är män. De fåtaliga kvinnliga läsarna är oftare nya läsare jämfört med männen medan männen i huvudsak är återkommande läsare. Nya läsare är en som noteras som ny av Google, dvs en person som inte läser varje dag. De kan ha läst bloggen förra veckan. Läsarskaran på bloggen måste betraktas som rätt stabil och har under lång tid ökat stadigt.

När det gäller åldern på läsarna så är 26% av läsarna mellan 55 och 64 år gamla, 21% mellan 45 och 54 år och 16% mellan 35-44 år.  En lite äldre läsarskara med andra ord vilket väl sannolikt avspeglar fiskeribranschen där ett av problemen är bristen på unga. De yngre läsarna är oftare nya läsare, stannar kortare tid på bloggen och läser lite färre inlägg i snitt per session. Generellt stannar dock folk länge på sajten varje gång de besöker den och de läser i snitt 4 sidor varje gång. Vilket är mycket.

72% av läsarna har svenska som inställt språk på datorn, 6% danska, 5% engelska, 2% norska och 1% finska. Geografiskt så kommer 79% av läsarna från Sverige, 7% från Danmark, 2% från Norge, 2% från Finland och kring 1% vardera från Storbritannien och Frankrike. Inom Sverige står Västra Götalands län för 43% av läsarna, Stockholms län för 25%, Skåne för 8%, Halland för 5% och Värmland för 4%. Andelen nya läsare är högre i Stockholms, Jönköpings, Östergötlands, Uppsala och Skåne län. Sannolikt beroende på att bloggen länge varit etablerad och känd i västra Sverige som jag ju i huvudsak skriver om då det mesta fisket är baserat här.  Det kan betyda att läsare på andra orter först under senare tid har upptäckt bloggen.

Tittar på vi orter/kommuner så står Göteborg för 28% och Stockholm för 22%. Därefter följer Öckerö 3%, Sunne 3%, Varberg 2%. Malmö 2%, och Tjörn med 2%. Ett 20-tal orter, främst fiskelägeskommuner men även några universitetsstäder står för omkring 1% av läsarna vardera. Universitetsstäderna Uppsala och Lund, vidare Lysekil, Helsingborg, Jönköping, Stockholm samt Malmö har större andel nya läsare sannolikt för att de som forskar om fiske upptäckt bloggen senare än de som är engagerade i yrkesfisket mer direkt. Lysekil är i detta sammanhang en universitetsstad då SLU Aqua har en forskningsstation i kommunen. I Jönköping ligger Jordbruksverket. Varför det finns så många läsare i Sunne kommun och Värmland har jag dock ingen aning om.

Vanligaste webbläsarna är Safari som används av 45% av läsarna och Chrome som används av 34%. Internet Explorer används av 12% och Firefox av 5%. 42% av läsarna använder en platta eller en telefon från Apple med iOS, 33% använder datorer med Windows, 19% Android-telefoner och plattor medan 5% använder Mac-datorer.

36 procent av läsarna har Telia som internetleverantör, 8% Telenor, 6% har Tre, och 5% använder Comhem. Cirka 5% kopplar upp sig via satellit dvs de är ombord på en båt när de läser min blogg.

De flesta läsare kommer till bloggen via Google, 54% gör det. 16 procent går direkt till bloggen, dvs har den som bokmärke eller skriver in adressen manuellt.  Från facebook kommer 25% av läsarna och via sökmotorn Bing 2% och från Yahoo 1%. Inga andra källor har någon större betydelse. De som kommer till bloggen direkt eller från facebook och Twitter är oftare återkommande läsare som läser lite färre sidor per session (gång) men de stannar genomsnittligt längre än andra på bloggen. Avvisningsfrekvensen (de som lämnar sajten snabbt från den sida de kom in på) är extremt låg, under 1%, men är lite högre för de som kommer direkt till bloggen.

Andelen unika läsare ligger mellan 300 och 600 per dag och antalet besök mellan 500 och 1 000 per dag. Sannolikt läser nästan alla i fiskebranschen i Sverige min blogg någon gång i veckan.

Källa till alla uppgifterna är Google Analytics och WordPress egen statistik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, , , , , , , , , , ,,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!