Svensk avvecklar sina intressen i rysk fiskindustri

Magnus Roth som länge vart delägare i Karat Group och Ocean Trawlers har sålt sina sista aktier i det holdingbolag, Norebo Holdings som sedan 2014 kontrollerar Karat Group och Ocean Trawlers. redan då eller under förra året sålde Roth en del av sina aktier så att han bara ägde 33% av Norebo Holdings. 67% ägdes 2015 av Vitalij Orlov, Roths samarbetspartner sen 1990-talet. Den som köpt Magnus Roths sista aktier i Norebo är just Vitalij Orlov som nu alltså äger företagsgruppen helt ensam.

Karat Group är ett ryskt fiskeriföretag och Ocean Trawlers är världens största grossist när det gäller torsk. I Karat Group ingår flera fiskeriföretag såsom Murmansk Trawl Fleet, Murmanska Regional Fleet Rybprominvest, Alternativa, Karat 1, Magadanryba (troligen), Sogra, Sakhalin Leasing Flot, Akros, Roliz och Yamsy.

Gruppen kontrollerade 2015 ungefär 25% av den ryska torskkvoten i Barents hav. 2012 var hade Karat Group tillgång till torskkvoter motsvarande 80 000 ton. Dessutom innehade gruppen 8% av pollockvoten i Stilla Havet år 2015. År 2012 hade gruppen cirka 90 000 ton pollock.  2012 hade Karat Group också kvoter på 36 000 ton kolja, 21 000 ton blåvitling,  20 000 ton sill, 13 000 ton makrill, 13 000 ton lodda och 4 000 ton grönländsk hälleflundra i Nordatlanten och Barents Hav. I Fjärran östern hade företaggruppen vid sidan av pollock också kvoter på 33 000 ton sill, 12 000 ton bläckfisk, 7 000 ton stillahavstorsk and 1 000 ton hälleflundra. Karat Group är Rysslands största innehavare av kvoter/fiskerättigheter. Utöver det har företaget fiskerättigheter i flera länder i Västafrika, däribland Mauretanien.

Magnus Roth har dock som det verkar inte helt lämnat fiskerinäringen. Han är fortfarande verksam som ägare via sitt Hong Kong-bolag Three Towns Capital som enligt en rapport från Greenpeace äger det spanska bolaget Lispa Holding SL, som i sin tur sedan januari 2014 äger det litauiska fiskeriföretaget Baltlanta.

Baltlantas fiskebåtar har under lång tid i huvudsak fiskat i Mauretanien, Guinea och Senegal är de fortfarande fiskar. Sannolikt fiskar de idag också i västsahariska vatten enligt EU.s avtal med Marocko. Fisket har varit inriktat på taggmakrill (hästmakrill), makrill, sardin och sardinella. Huvuddelen av fisken används till konsumtionsfisk och säljs i Ryssland men del används också för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. Flera av båtarna hade komorisk flagg under delar av den period EU inte hade något avtal med Marocko. Sannolikt kunde de då fiska i vatten som tillhör det ockuperade Västsahara på enskilda avtal. På hemsidan uppger företaget att de också fiskar i Östersjön, men så verkar inte vara fallet. De har inga fiskebåtar som passar för fiske i Östersjön.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , Hälleflundra, , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!