Veckans båt – GG 226 Röskär

I början av veckan hade jag för mycket att göra för att skriva denna veckas inlägg om veckans båt. Men idag, på midsommaraftons morgon har jag tid. GG 226 Röskär är en mindre Donsöbåt som ägs av Röskär Fiskeri AB. Detta bolag ägs i sin tur av Stellan Johnsson som är bror till Karl-Henrik Johnsson, en av de viktigare makthavarna inom svensk fiske.

Båten är för liten för att behöva 2 man, men det är så många anställda företaget redovisat för 2015. Vinsten på 7 miljoner kronor är också ofattbart stor i förhållande till omsättningen på 1,2 miljoner. Något som betyder att företaget haft andra inkomster än de som kan förväntas utifrån fisket med GG 226 Röskär. Tillgångarna i bolaget var 8 miljoner kronor siste december 2015. Även Karl-Henrik Johnssons bolag Midlake Fiskeri AB uppvisar märkliga siffror. på en omsättning av 2 miljoner kronor finns det 3 anställda och en vinst på 4 miljoner kronor men företaget äger ingen fiskebåt.

Inkomsterna i de två bolagen kommer med all sannolikhet från Midlake KB, ett bolag som ägs av Stellan Johnsson, Karl Erik Johnsson och deras respektive bolag, Röskär Fiskeri AB och Midlake Fiskeri AB. Inkomsterna i kommanditbolaget kommer antingen från en försäljning av fiskebåten Midsjo som är hemmahörande i Komorerna eller från fiskeriverksamhet med den fiskebåten i Västsahara. Midsjo har tidigare (för fler år sen) varit svenskflaggad under namnet GG 593 Midsjö och ägdes då av Midlake Fiskeri AB som ägdes av familjen Johnsson på Donsö. Sammanlagt 5 anställda under 2015 tyder på att det bedrivs nån typ av verksamhet i Midlake KB som pengarna verkar komma ifrån. Men det är lite oklart vad det handlar om för verksamhet.

Gg 226 Röskär är en liten trålare av plast som är nästan 10 meter lång. Båten är en Stigfjordbåt byggd i Sverige 2010 och fiskar bland annat kräftor.

3 av mina bilder är från Donsö och 5 från Fiskhamnen i Göteborg. De allra första bilderna är tagna av Stigfjord som byggt båten.

GG 226 RöskärGG 226 RöskärGG 226 Röskär

Donsö_små2_Juni2016 - 2Donsö_små3_Juni2016 - 1Donsö_små4_Juni2016 - 2Röskär_FiskhamnenJuni2016 - 2Röskär_FiskhamnenJuni2016 - 6Röskär_FiskhamnenJuni2016 - 4Röskär_FiskhamnenJuni2016 - 8Röskär_FiskhamnenJuni2016 - 10

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!