Varför har ryskägda fiskebåtar bytt till svenska namn?

Ett antal fiskebåtar tillhörande det belgiska men ryskägda företaget Inok N.V. har precis bytt till svenska namn. Alla båtarna har St. Vincent och Grenadinerna som flaggland men de fiskar främst utanför västafrikas kuster. Enligt ryska skeppsregistret så är ägandet och skötseln av de flesta av dem fortfarande knutet till Inok N.V.

Tidigare hette alla sex båtar det gäller namn som började med ”King”, men nu heter de Bornholm (tidigare King Klip), Fredrikshamn (King Ray), Gotland (King Bass), Helsingfors (King Bora), Sveaborg (King Dory) och Trondheim (King Fisher). Alla båtarna är gamla sovjetiska fabrikstrålare och finns fortfarande upptagna på Inoks hemsida som fartyg de sköter och handhar. Gotland är på 3 816 bruttoton, Helsingfors på 4 378, Bornholm, Fredrikshamn och Trondheim på 4 407 och Sveaborg på 5 925. Varför båtarna bytt namn är oklart men förändrat ägande är ju något som kan förklara namnbytena.

Svensken Magnus Roth har nyligen sålt sin andel i Karat Group/Ocean Trawlers och köpte år 2014 via sitt holdingbolag i Hong Kong det litauiska företaget Baltlanta som huvudsakligen fiskar utanför Västafrika. En tanke skulle kunna vara att han också köpt Inoks tidigare båtar, men via sin advokat i Norge har han meddelat att så inte är fallet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!