Veckans båt – SD 437 Viken

SD 437 Viken är en Sveriges större räktrålare med sin längd på drygt 20 meter och 125 bruttoton. Motorn är på 403 kW. Hemmahamn är Edsvik i Tanums kommun. Edsvik ligger mellan Grebbestad och Havstenssund. Totalt finns det 7 registrerade fiskebåtar som hör hemma i Edsvik. Alla båtar förutom Viken och SD 158 Luna är riktigt små.

SD 437 Viken ägs av företaget SD 437 i Edsvik AB som i sin tur ägs av Sören Karlsson, Frank Henric Karlsson och Johan Karlsson. De två senare är sannolikt Sören Karlssons söner. Företaget är ett av Sveriges stabilare räkfiskeföretag med en omsättning på nåstan 8 miljoner kronor år 2015 och med en stadig vinst per år på omkring 1,3 till 1,9 miljoner kronor de senaste åren. Bokförda tillgångar var 14 miljoner vid utgången av 2015.

LK 470 Carmita

LK 470 Carmita. Bild: Sydney Sinclair

Byggd i Rönnäng som KA 70 Carmita med Sturkö i Blekinge som hemmahamn. Enligt Tjörnvarvet själva byggd år 1985 men på de flesta internetsajter anges 1986 som byggår. Från 1993 i Storbritannien, av allt att döma som LK 270 Carmita med hemmahamn i Lerwick på Shetlandsöarna.

På Rörö år 2000 som GG 463 Carmita enligt en del källor men GG 469 Carmita enligt andra källor. Därefter som SD 437 Viken.

Båten har vad jag kan förstå aldrig hetat Tradewinds och är inte byggd i England som det står på en del sajter inklusive FAO:s skeppsregister. Sannolikt har det skett en förväxling med en äldre båt av trä med samma namn i Sverige.

Båten fiskar främst räkor och kräftor med bottentrål. Ingår i MSC-märkningen för bägge de fiskade arterna. Trots att det handlar om en räkbåt i Nordbohuslän är den inte medlem i Havs och Kustfiskarnas PO, HKPO.

SD 437 Viken på Ö-varvet

SD 437 Viken på Ö-varvet 2015.

SD 437 Viken

SD 437 Viken till höger i bild. På Ö-varvet. Bild: Roland Rolle Ivarsson

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!