MSC-certifierad stenbitsrom från Norge

Efter en lång tids arbete med ceritifering är ett norskt fiske av sjurygg (rognkjeks) på väg att MSC-certifieras. Fisket prövas tillsammans med fiske av långa och lubb som bedrivs med samma redskap och i samma områden. Redskapen är passiva redskap som backor, garn och burar.

Sjurygg

Sjurygg. Bild: jiel Licens: CC BY-SA 3.0

När det gäller sjurygg är det främst honorna  som kallas kvabbso som fiskas och det är rommen som används. Den säljs som stenbitsrom. Ett lite märkligt namn då stenbit är namnet på hanen, men kvabbsorom eller sjuryggsrom låter ju inte lika trevligt. Den störst marknaden för stenbitsrommen från Norge är Sverige.

– Efter flera år av aktivt arbete ser det äntligen ser ut som vi är framme vid målet, säger Tor-Edgar Ripman, marknadsföringsansvarig. Detta är den första ”marginella” fisket som blir certifierat, fyller han i, och det har skapat några problem med finansieringen. Det är inte billigt att få ett fiske miljöcertifierat, och nån ska betala räkningen. Vi hade inte fått certifiering utan Norges Sjømatråd, Troms Fylkeskommune och Sametinget.

– Det är kundernas efterfrågan på miljöcertifierad rom, som är bakgrunden till initiativet, särskilt från vår största marknad i Sverige, förklarar Ripman.

Sjurygg i sin tur certifieras tillsammans med långa och lubb, för att göra arbetet mer kostnadseffektivt. Det är Norges Fiskarlag (NFA) som har beställt certifieringen.

Arbetet med certifiering beräknas vara klart nästa år, men kommer att tillämpas retroaktivt. Det innebär rom från fiske som bedrivits från och med juni 2016 kan märkas med MSC:s miljöcertifikat.

Förutom för rommens skulle fiskas också sjurygg för att användas i norska laxodlingar för bekämpning av laxlus.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!