Biologiskt nedbrytbara nät

Ett treårigt forskningsprojekt kommer att undersöka hur självupplösande nätmaterial kan införas i de mest problematiska garnfiskena i Norge.

– I de biologiskt nedbrytbara fisknät används ett material som konsumeras av de alger, svampar och bakterier i vattnet. Det är möjligt att kontrollera hastigheten på nedbrytning genom att ändra komponenter. I Norge behöver vi nät som löses snabbt, säger forskaren Eduardo Grimaldo vid SINTEF fiske och vattenbruk, i en artikel på forskning.no.

Alternativet till nylon har utvecklats av Samsung Fine Chemicals, och säljs redan idag som en kommersiell produkt i Sydkorea. Grimaldo leder ett forskningsprojekt där de syftar till att överföra och anpassa den koreanska tekniken till norska förhållanden.

Under sommaren har forskarna genomfört en rad fullskaletester i fisket på liten hälleflundra (grönlandshälleflundra, hällefisk) utanför Senja i Troms. De preliminära resultaten, som ska presenteras på mässan Nor-Fiske i Trondheim den här veckan, visar att de biologiskt nedbrytbara garnen har lika goda fiskegenskaper som konventionella nylongarn.

Under provfisket fångades 144 hälleflundror med 20 biologiskt nedbrytbara garn. Med traditionella nylonnät i samma längd fångades 138 hälleflundror.

Det är i fisket efter liten hälleflundra och marulk på stor djup som garn främst tappas bort. Det är också de svåraste att lokalisera på grund av djupet och förrädiska strömmar.

Försöken ska fortsätta, men forskarna på Sintef menar att det hela ser bra ut. Det nya materialet ska också provas i annat fiske.

Även om tillverkningen av självlupplösande nätmaterial är liten, kostar ett gran av sådant material idag inte mer än konventionella garn. Den stora vinstenär en betydande minskning av spökfisket då garnen löses upp efter en tid och inte fortsätter att spökfiska år efter år. Om detta material införs i allt garnfiske, kan det också ge en grund för miljöcertifiering av garnfisket.

I ett bredare perspektiv, kommer det att finnas betydande miljövinster att hämta hem genom att använda denna teknik i andra fiskeredskap som burar till krabba, hummer och kräfta liksom till slitskydd under trålpåsar.

Borttappade garn och trålar är dödsfällor för fisk och djur. Organisationen World Animal Protection uppskattar att en tiondel av all nedskräpning i havet utgörs avfiskeredskap. Förutom detta representerar plastföroreningar i sig ett av de stora hoten mot det marina livet. Plasten bryts ned till mikropartiklar tas upp av djur och sprids vidare i marina näringskedjorna

Så mycket som uppemot 1 miljon fåglar per år uppges i artikeln på forskning.no dö på grund av nedskräpning i havet och det påstås också att det är bevisat att plasten påverkar mer än 800 marina arter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!