Sveriges största fiskelägen 2016

Det enklaste sättet att mäta vilka orter som är de största fiskelägena i Sverige är att räkna antalet båtar med orten som hemmaort/hemmahamn. Ett annat sätt att räkna är det samlade tonnaget. Som källa har jag använt den svenska skeppslistan för 2015 vilket dock innebär en del mindre problem.

I skeppslistan finns det fiskebåtar som är skrotade sen länge (båtar finns kvar även om de är skrotade om det finns inteckningar och liknande på dem) och det finns båtar upptagna som fiskebåtar som saknar eller där ägaren saknar tillstånd att fiska. I de fall jag är medveten om problemen har dessa båtar sorterats bort. Säkert har jag räknats lite fel också. Eftersom tonnage inte anges för mindre båtar har jag avrundat alla tonnagesiffror uppåt till jämnt hundratal.

Största fiskeläge, antal båtar

Fiskebäck, 27, Göteborg
Havstensund, 26, Bohuslän
Strömstad, 25, Bohuslän
Öckerö, 24, Bohuslän
Hönö, 22, Bohuslän
Nikkala, 22, Norrbotten
Smögen, 22, Bohuslän
Simrishamn, 21, Skåne
Träslövsläge, 21, Halland
Hörvik, 18, Blekinge
Nogersund, 18, Blekinge
Rörö, 18, Bohuslän
Fotö, 17, Bohuslän
Grebbestad, 17, Bohuslän
Storön, 17, Norrbotten
Rönnäng, 16, Bohuslän
Dyrön, 14, Bohuslän
Gävle, 14, Gästrikland
Lysekil, 14, Bohuslän
Fjällbacka, 13, Bohuslän
Sturkö, 13, Blekinge
Donsö, 12, Göteborg
Hamburgsund, 12, Bohuslän
Nordkoster, 12, Bohuslän
Bua, 11, Halland
Grundsund, 11, Bohuslän
Resö, 11, Bohuslän
Luleå, 10, Norrbotten
Torhamn, 10, Blekinge

Största fiskeläge, antal båtar inklusive utlandsflaggade

Fiskebäck, 29, Göteborg
Havstensund, 26, Bohuslän
Strömstad, 25, Bohuslän
Öckerö, 25, Bohuslän
Hönö, 23, Bohuslän
Nikkala, 22, Norrbotten
Smögen, 22, Bohuslän
Rörö, 21, Bohuslän
Simrishamn, 21, Skåne
Träslövsläge, 21, Halland
Fotö, 21, Bohuslän
Hörvik, 18, Blekinge
Nogersund, 18, Blekinge
Grebbestad, 17, Bohuslän
Storön, 17, Norrbotten
Rönnäng, 16, Bohuslän
Donsö, 15, Göteborg
Dyrön, 14, Bohuslän
Gävle, 14, Gästrikland
Lysekil, 14, Bohuslän
Fjällbacka, 13, Bohuslän
Sturkö, 13, Blekinge
Grundsund, 12, Bohuslän
Hamburgsund, 12, Bohuslän
Nordkoster, 12, Bohuslän
Bua, 11, Halland
Resö, 11, Bohuslän
Luleå, 10, Norrbotten
Torhamn, 10, Blekinge

När det gäller antalet fiskebåtar så går det inte att se någon koncentration till Göteborgsområdet. Naturligtvis finns det fler fiskelägen från Bohuslän på listan, Bohuslän är trots allt det landskap som har överlägset mest fiske i Sverige och så har det varit i ett par hundra år. Sammanlagt är det 6 fiskelägen i Göteborgsområdet på listan, Fiskebäck, Donsö, Hönö, Öckerö, Rörö och Fotö.

Om vi tittar på de största fiskelägena tonnagemässigt så dominerar Göteborgsområdet kraftigt. Av 8 fiskelägen med fiskebåtar på sammanlagt över 1 000 bruttoton hör 6 hemma i Göteborgsområdet. Fiskelägen som ligger i närheten av att komma upp till 1 000 bruttoton är Skillinge och Simrishamn i Skåne, enstaka i norra Bohuslän och Rönnäng. Att Göteborgsområdet dominerar så kraftigt tonnagemässigt beror på att Sveriges storskaliga pelagiska utsjöfiske är koncentrerat dit. Pelagiskt fiske i Sverige är huvudsakligen fiske av sill, makrill och skarpsill.

Största fiskelägen, bruttotonnage

Fiskebäck, 6 500
Träslövsläge, 1 600
Donsö 1 500
Hönö, 1 300
Dyrön 1 300
Rörö, 1 200
Fotö, 1 200

Största fiskelägen, bruttotonnage inklusive utlandsflaggade

Fiskebäck, 9 400
Rörö, 5 900
Donsö, 3 200
Fotö, 2 100
Träslövsläge, 1 600
Hönö, 1 500
Dyrön, 1 300
Öckerö, 1 000

I listorna över fiskbåtar inklusive utlandsflaggade ingår också båtar som är hemmahörande på annan ort, men har sin ägare i det aktuella fiskeläget. Siffrorna i bägge tabellerna är mycket ungefärliga och kan säkerligen slå fel med 100 ton åt vardera hållet. Utlandsflaggade båtar finns i Danmark, Finland, Tyskland, Island och Norge.

GG 229 Bristol som numera är såld är upptagen med Donsö som hemmahamn. I listan över båtar i Sverige återfinns Danafjord under Fiskebäck men i den andra listan på Fotö. SM-53 Glomskär är räknad under Öckerö på listan som inkluderar utlandsflaggade båtar och för Hönö är en delägd norskflaggad båt (Silvervåg) medräknad. Danskflaggade AS 202 Neptun har räknats som en Donsöbåt då ene ägaren bor på Donsö men skulle ju kunna räknas som Vrångöbåt då bägge ägarna ursprungligen är från Vrångö.

Läs också: De största svenska fiskebåtarna 2016

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!