Forskare är inte trovärdiga om Östersjön

Den rapport om hur Östersjön ska räddas som jag skrev om igår lider av ett stort problem. Samma problem som de flesta uttalanden från forskare och miljöorganisationer dras med. En sak som minskar deras trovärdighet på ett grundläggande sätt. Det är när de hävdar att överfiske är ett av de stora problemen i Östersjön.

Det finns faktiskt inte en enda fiskart som överfiskas i Östersjön. Inte en enda. Att i det läget hävda att överfiske är ett stort problem är inte trovärdigt. Det är faktiskt rena lögnen. Det kan händ att kvoterna (TAC) som bestämts för torsk i Östersjön är större än vad den vetenskapliga rådgivningen, men det fiskas inte så mycket. De senaste åren har bara ungefär hälften av torskkvoten i Östersjön fiskat upp och det innebär att fisket ligger i nivå med den vetenskapliga rådgivningen även om TAC inte gör det. Det finns alltså inget överfiske på torsk.

Genom att vidhålla och ständigt upprepa en lögn gör forskare och miljöorganisationer sig själva mindre trovärdiga. resultatet blir att det som de säger om andra saker inte heller har trovärdighet. Forskarna oseriös inställning leder till att Östersjön drabbas, för när de ljuger finns ingen anledning att gör som de säger i någon fråga. Forskarn som vill förbättra havsmiljön biter sig själva i svanens, sänker sin egen trovärdighet och havsmiljön blir lidande. Det är bedrövligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!