EU-kommissionens förslag om kvoter i Östersjön för 2017

EU-kommissionen har presenterat sitt förslag om kvoterna i Östersjön för 2017. Hänsyn har tagits till landningskyldighet och den nya förvaltningsplanen. Kommissionen har undvikit att bestämma kvoter för torsk då de vill ha mer information. Det är torsken och torskkvoterna som är problemet i Östersjön.

Av tio bestånd som har kvoter innebär förslaget en höjning av kvoten för sex bestånd och en minskning för två bestånd och fö två bestånd finns inget förslag ännu. Förslaget är höjda kvoter för sill i Bottenhavet/Bottenviken, centrala Östersjön och västra Östersjön men sänkt kvot i Rigabukten. För skarpsill är det föreslaget en ökning liksom för lax i central Östersjön. För lax i finska bukten är en minskning föreslagen.

Rödspätta får den största föreslagna ökningen, hela 95%. En stor anledning till detta är landningsskyldigheten, men beståndet har dessutom växt kraftigt sen 2008. Sannolikt innebär detta ett blivande problem då det är svårt att fiska rödspätta utan att också fånga torsk. För torsk blir det antagligen fröslag om sänkta kvoter. Det finns dock en rist som effektivt kan sortera bort torsk och annan rundfisk från rödtunga som provats i Västerhavet. Den borde också provas i rödspättefiske och kanse kan bidra till att både fiske på torsk och rödspätta kan bedrivas på ett ekologiskt hållbart sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!