Havsboken

Havsboken

När varje kvadratcentimeter av jordens yta går att skärskåda i närbild från satelliter finns det knappt några vita fläckar kvar på kartan för äventyrare och upptäcktsresande. Men det finns fortfarande en outforskad del av vår planet – havsdjupen. Där finns platser och levande väsen som ingen människa någonsin har sett. I de djupa haven kan vi fortfarande utforska det okända.

Sökandet efter håkäringen kan börja. Morten A. Strøksnes har med Bragepriset och bestsellern Havsboken på allvar slagit igenom både i norden och internationellt. Havsboken har beskrivits som en av Norges viktigaste facklitterära utgivningar på senare år. Förmågan att skriva långa engagerande berättelser och samtidigt kombinera det med journalistik och personlig blick är få förunnat, något som Havsboken lyckas kombinera.

Havsboken tar fasta på tanken om ett främmande universum. Här får vi följa två vänner som genom fyra årstider försöker fånga en jättehaj från en bräcklig båt i en fjord utanför nordnorska Lofoten. Läsaren tas med till en plats där sydvästvinden viner genom springorna i trähusen och där natten är mörk, iskall och hänsynslös. Det är både en spännande berättelse och en underhållande essä som med hjälp av historia, vetenskap, berättelser och mytologi ger oss en helt ny bild av havet.

I höstas utkom Havsboken i Norge och fick mycket uppmärksamhet för det lite annorlunda sätt den är skriven på, en fackbok som är både personlig och litterär, samtidigt. I Havsboken, eller som den också heter; konsten att fånga en jättehai från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider, använder Stroksnes en lång fiskeresa som bakgrund för att berätta en historia om vetenskap, mytologi och poesi. Vi får följa två vänner som genom fyra årstider försöker fånga den enorma hajarten håkäring från en bräcklig båt i en fjord utanför nordnorska Lofoten. Havsboken tar fasta på tanken om ett främmande universum.

Havsboken har hittills sålts till 16 länder, och de närmsta åren kommer bland annat läsare i Sverige, USA, Tyskland, Ryssland och Spanien få ta del av Strøksnes havsuniversum, där kunskap om bortglömda varelser i djupen knyts samman med kultur och klimatförändringar.

Morten A. Strøksnes

Morten A. Strøksnes, född 1965, är norsk författare och journalist. Han har tidigare skrivit sju böcker. Ett mord i Kongo nominerades till Bragepriset 2010 och har sålt i 30 000 exemplar. 2011 mottog Strøksnes Norsk Språkråds språkpris.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!